Ännu ett rekord är slaget. Rekord igen! Skolornas vårstädning i Göteborg lockar fler och fler. I år lär det bli 65 500 barn som går ut och plockar skräp i april. Det är nästan 2000 fler än förra året – som också var rekord.

– Vi hade fått in 65 200 när anmälningen stängde officiellt i slutet av februari. Men det kommer alltid in eftersläntrare, så jag räknar med minst 65 500, säger Marie Falk, projektledare för skolornas vårstädning på Trygg, vacker stad.

– Roligt med rekord igen. Inte minst att de privata skolorna och förskolorna är med i allt större utsträckning för varje år. Vi har haft lite svårt att nå dem tidigare.

Jämfört med 2010 har andelen från privata förskolor och skolor ökat från 76 till 158 enheter.

Nästan 100 procent
– De privata har ökat stadigt sedan 2010. Då satte vi upp en strategi för att nå dem. Och i år verkar det som att informationen nått ut bättre än tidigare år, säger Marie Falk.

På den kommunala sidan finns inte så mycket mer att göra.

– Nej, faktum är att i flera av Göteborgs stadsdelar är deltagandet nu i princip 100 procent, alltså att samtliga skolor och förskolor är med, säger Marie Falk.

Hon har varit projektledare för den årliga vårstädningen sedan 2009. Året innan deltog drygt 30.000 elever. Förra året deltog 64.000 barn och i år 65.000, alltså mer än dubbelt så många som för sex år sedan.

Börjar 1 april
– Därför har vi lagt anmälningstiden lite tidigare i år, mest för att jag ska hinna skriva in alla adresser och telefonnummer och vi skall hinna skicka ut material, till exempel handskar och sopsäckar, säger Marie Falk.

Vårstädningen börjar den 1 april och pågår hela månaden. Fast själva skräpplockningen är bara en praktisk förstärkning av ett långsiktigt pedagogiskt arbete för att lära barnen om hållbarhet och kretslopp och att miljön är sårbar.

Alla som deltar i vårstädningen får en liten belöning – en limegrön vattenflaska. De klasser/grupper som vill kan också vara med och tävla. Sista tävlingsdag är 7 maj.

Inte plocka mest
Men tävlingen handlar inte om att plocka mest skräp, utan om att skildra hur man arbetat med ämnet nedskräpning före och efter sin vårstädningsdag.

– Det brukar komma in roliga och fantasifulla bidrag så som filmer, egenskrivna låtar, teckningar, skulpturer och konstverk, berättelser och uppfinningar men gjort av skräpet, säger Marie Falk..

Vinnare utses i fyra olika åldersgrupper. I vinstpotten finns besök på Lisberg för hela klassen, guidat besök i djurgårdarna i Slottsskogen, besök på Alfons Åbergs kulturhus, lekpaket och ett äventyr med haren Harriet i Positivparken.