Nya rekord för skolornas vårstädning. Våren är här och i år sätter skolornas vårstädning ännu ett rekord. Under april ger sig 66 626 barn ut och plockar skräp runt sina skolor och förskolor. I halva Göteborg är deltagandet i stadens skolor och förskolor 100 procent!

– En jätterolig utveckling, säger Marie Falk, projektledare vid Trygg vacker stad.

– Det betyder att det finns ett mycket stort engagemang ute i stadsdelarna, det är jag extra nöjd med i år.

Att skolornas vårstädning presenterar nytt deltagarrekord har på senare år varit ett lika säkert vårtecken som tranorna vid Hornborgasjön. Men i takt med att uppslutningen närmat sig 100 procent på många håll, har det förstås blivit allt svårare att växa och slå nytt rekord.

Förskola och skola
I år har fem av Göteborgs tio stadsdelar nu nått det målet, alltså att samtliga kommunala klasser och grupper i skola och förskola är med. De stadsdelarna är Angered, Centrum, Norra Hisingen, Västra Hisingen och Östra Göteborg.

Detta bäddade för ett litet rekord även i år: Drygt 1 000 fler deltagare jämfört med förra årets 65 500.

– Även deltagandet i privata skolor och förskolor ökar i år. Det är jag glad för, eftersom vi tidigare haft svårt att nå ut till dem, säger Marie Falk.

Förra året var 7 224 barn från privata skolor och förskolor med, i år är 7 516 anmälda.

Fotboll för alla
Vårstädningen pågår hela månaden, men pedagogerna anger ett datum de skall städa och de allra flesta brukar genomföra städningen under de två sista veckorna i april.

Det pedagogiska arbetet pågår under lång tid, både före och efter skräpplockningen, som ”bara” är en praktisk förstärkning. Allt för att barnen tidigt ska inse nyttan av att inte skräpa ner och att miljön är sårbar.

De senaste åren har alla deltagare fått en vattenflaska som belöning. I år blir det belöning på gruppnivå i stället, i form av en Fair Trade-märkt fotboll.

– Det tror vi ska passa, oavsett ålder. I år har vi lyssnat på pedagogerna, så vi belönar varje grupp i stället för varje elev, säger Marie Falk.

Odla i stövel!
Klasserna och grupperna kan också delta i en tävling, om de vill. Där gäller det inte att plocka mest skräp, utan att skildra hur man arbetat med ämnet med i skolan eller förskolan, med hjälp av teckningar, berättelser eller filmer.

Sista tävlingsdagen är i år 10 maj. Vinnarna kan se fram emot antingen en heldag på Liseberg, lekpaket från AB Framtiden, besök i Positivparken i Frölunda eller ett guidat besök i Slottsskogens djurgårdar.

– Nytt i år är att vi erbjuder skolor och förskolor ett litet odlings-kit, med tre fröpåsar och jord från stadens egen kompost, säger Marie Falk.

– Sedan kan barnen odla i klassrummet; i mjölkpaket, gummistövlar eller i strumpor! På vår hemsida kan man, från 1 april, också hitta filmer och tips kring odling och utomhuspedagogik som miljöförvaltningen tagit fram.

Odlingspaketet är ett samarbete mellan miljöförvaltningen, lokalförvaltningen och Renova, som står för jorden.