Undersökning i 35 storstadsbutiker. Stekspadar och matlådor, bakformar och sugrör... Det är några av de vanliga köksredskap i plast som miljöinspektörer i fyra storstäder undersökt, i jakt på farliga kemikalier som kan komma i kontakt med livsmedel. Glädjande nog hittades bara väldigt låga halter av de gifter man letade efter, men butikernas kunskap i frågan var det lite si och så med.

– Vi var verkligen nyfikna på vad vi skulle hitta i köksredskapen, för tidigare har vi hittat en hel del skadliga kemikalier i plastprodukter som finns i till exempel leksaker, kläder och i vardagsrum, säger miljöinspektören Ulrika Siemers.

Tillsammans med kollegor i Göteborg, Malmö, Helsingborg och Stockholm har hon besökt 35 butiker som säljer köksredskap av plast och ytbehandlade varor av papper eller metall – varor som finns hemma i de flesta kök.

– Det är en angelägen varugrupp att titta närmare på eftersom maten vi äter kommer i kontakt med dem och barn ofta leker med den här typen av varor och stoppar dem gärna i munnen, säger Ulrika Siemers.

Ftalater och aniliner
Därför var det glädjande att laboratorieanalyserna visade låga halter, långt under gränsvärdena, av skadliga kemikalier. Till exempel letade man efter mjukgörande ftalater och aniliner som kan vara cancerframkallande och hormonstörande, och varor med speciell ytbehandling av högfluorerade ämnen som inte bryts ned i naturen.

– Det var skönt att analyserna gav så positiva svar, men man måste komma ihåg att vi bara har analyserat en bråkdel av butikernas utbud och att analyserna bara omfattat ett begränsat antal farliga kemikalier, så det går inte att dra slutsatsen att det inte finns några risker alls med den här varugruppen, säger Ulrika Siemers.

En risk i vardagen är att man i köket kanske använder redskap och produkter som inte är avsedda att användas där, eller på alla sätt. Vem har till exempel inte använt en urdiskad glassbytta till matlåda, och i all hast värmt den i micron för en snabb lunch?

Leta efter triangel
– Olika plaster reagerar väldigt olika när de hettas upp, till exempel i micron, så där ska man bara använda förpackningar som är speciellt anpassade för det. Lägg istället upp maten på en tallrik innan du värmer den, säger Ulrika Siemers.

Hon uppmanar alla att ta en närmare titt på sina plastförpackningar och redskap, och kolla om plasten är märkt med symbolen gaffel och glas.

Att navigera i plastdjungeln är ingen enkel sak för gemene man. Om en vara innehåller ett farligt ämne med en halt som överstiger 0,1 procent av varans vikt, så måste kunder som efterfrågar den informationen få svar inom 45 dagar av butiken som säljer varan. Också detta testades av miljöinspektörerna när de besökte de utvalda butikerna.

Tillsyn leder till förbättring
– Bara drygt hälften av butikerna kände till att de har den här informationsplikten, vilket inte var ett särskilt bra resultat med tanke på att lagstiftningen har funnits i tio år. En del butiker har ändå bra rutiner för att kontakta sina leverantörer och återkoppla till kunden oavsett vilka frågor det gäller. Jag tycker det är viktigt med den här typen av tillsyn som vi gjort, så att kunskapen i butikerna blir bättre och att kraven på tillverkare och importörer ökar, säger Ulrika Siemers.

Nästa område att specialundersökas för de fyra storstädernas miljöinspektörer är byggbranschen, där det också finns gott om plastprodukter med potentiellt skadligt innehåll, i alltifrån pluggar och rör till isolering och verktygsskaft.