En timma för klimatet. Nu på lördag 28 mars blir det lite mörkare i Göteborg under en timme. Göteborgs Stad och privatpersoner uppmärksammar Earth Hour mellan klockan 20.30 och 21.30.

Den globala klimatmanifestationen Earth Hour arrangerades första gången 2007, på initiativ av Världsnaturfonden. Första året endast i Australien, men året därpå spreds arrangemanget över världen och Göteborg har deltagit på olika sätt sedan dess.

De evenemang som varit planerade i Göteborg i samband med Earth Hour är inställda på grund av covid-19. Men Göteborgs Stad visar sitt engagemang bland annat genom att släcka ljuset i vissa lokaler.

– Göteborgsoperan släcker fasaden, och Älvstranden utveckling släcker belysningen bland annat på Eriksbergskranen. Miljöförvaltningen kör en Earth Weekend där de släcker fasaden på sin byggnad på Karl Johansgatan hela helgen, säger Elina Järkil, projektledare GreenhackGBG, Konsument- och medborgarservice.

Använd #höjdinröst
Elina Järkil tycker att Earth Hour är något konkret som många kan uppmärksamma enkelt – genom att släcka ner.

– Dela gärna bilder från ditt Earth Hour-firande och tagga med #höjdinröst så det syns att vi är många som tycker att de här frågorna är viktiga, säger hon.

Med hänsyn till rådande samhällssituation har Världsnaturfonden samlat några tips för hur det går att engagera sig i årets Earth Hour – utan att arrangera publika evenemang.

De föreslår till exempel att det går att ordna ett online-event och att dela filmer i sociala medier. De har också samlat kampanjmaterial som skolor och arbetsplatser kan använda sig av. Världsnaturfonden har dessutom tagit fram undervisningsmaterial som är ett bra sätt att sprida kunskap och insikt om klimatet och den biologiska mångfalden.

Nytt miljöprogram nästa år
Earth Hour handlar om att uppmärksamma klimatfrågan och den biologiska mångfalden. Göteborgs Stad jobbar dock dagligen med dessa frågor, påpekar Elina Järkil. Just nu jobbar staden till exempel med att ta fram ett nytt miljö- och klimatprogram där fokus ligger på att öka takten.

– Programmet är ute på remiss och tanken är att det ska börja gälla 2021. Fokus ligger på att ge Göteborg en hög biologisk mångfald, ett klimatavtryck nära noll och en hälsosam livsmiljö för göteborgarna.