Många aktiviteter att välja bland. Hallå där, Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan för Västra Götalandsregionen, som startar den första augusti. Vad är tanken med Västerhavsveckan?

– Det är en temavecka för havsmiljön, med syfte att ge kunskap, ökad förståelse och intresse för havet och de utmaningar vi har. I år är temat biologisk mångfald.

Hur har ni fått tänka om på grund av covid-19-pandemin?

– Det är begränsat antal platser på vissa aktiviteter, så man måste boka. Men vi har väldigt många aktiviteter ändå, vi är ju utomhus för det mesta. Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vi uppmanar alla som kommer till våra aktiviteter att hålla avstånd.

Vad är nytt för i år?

– Utställningen i Nordstan kommer inte att vara bemannad, men den är väldigt spännande ändå. Den handlar väldigt mycket om mari biologisk mångfald. Det finns akvarier och filmer, vi har en alldeles ny som heter “Ett hav av liv”. Vi brukar ha en verkstad i Nordstan, det blir en pop up-verkstad i stället under nio dagar. Den är på våra badplatser, men en dag är den också vid Bergsjöbadet och Surtebadet vid Lövgärdet. Så vi tar havet till sjön kan man säga.

Man kan också chatta med forskare?

– Ja, tidigare har man lätt kunnat träffa forskarna och prata med dem. Men i år har vi tre tillfällen när man kan chatta med forskare från Göteborgs universitet.

Det går också att vara följa Västerhavsveckan digitalt?

– Det är mycket mer digitalt i år än tidigare år. Vi lägger upp alla filmer som görs och där kommer vi också att lägga upp vår film om biologisk mångfald i havet, så man kan titta på dem hemma också. Vi kommer också att lägga upp sammandrag från föreläsningar och livestreamningar, som invigningen.

Varför är Västerhavsveckan värt ett besök?

– Vi vill att människor ska lära sig om havet och få ett intresse för det, att kunna fråga experter och vara med på saker och ting som man kanske inte upptäcker annars. Vi tror att det är extra viktigt i år att upptäcka vad vi har runt omkring i vårt område, man kan upptäcka mycket nu när man är begränsad i sitt resande.

– Framför allt vi vill att folk ska få en ökad kunskap, man ska kunna förstå följderna av sitt eget agerande. Att vi människor påverkar väldigt mycket. Det kan handla om att vi inte tar med skräp hem, att vi äter fisk från hotade bestånd eller att vi leker med vattenscootrar och inte förstår att bullret påverkar och stressar livet under ytan.

Västerhavsveckan pågår mellan den 1  och 9 augusti.