Flest upplockade fimpar vinner. Den 13 april städas city för första gången på fem dagar. Det är dags för den årliga vårstädningen med politiker, tjänstemän och företagare. I år ligger extra fokus på att samla in fimpar och de som städar får också delta i en tävling.

Sedan natten från fredag till lördag har den ordinarie städningen av Göteborgs mest centrala delar legat nere. Endast sådant som är farligt har tagits bort, som glas, och även papperskorgar har tömts. Tanken är att visa hur mycket skräp det faktiskt kan bli på ganska kort tid.

− Eftersom vi i vanliga fall städar ungefär två gånger om dagen så hinner inte folk se hur mycket skräp det handlar om, säger Ingvar Brattefjäll på Trygg, vacker stad.

Framför allt har det hunnit bli ovanligt skräpigt utanför snabbmatställen och på hållplatser.

43E.jpg
− Det är platser där många människor möts. Allra mest syns det stora antalet engångsmuggar och fimpar som ligger och skräpar, säger Ingvar Brattefjäll.

Fimparna halva nedskräpningen
På onsdag återupptas städningen. Då startar även årets upplaga av vårstädningskampanjen. Klockan sju på morgonen samlas politiker, kommunala tjänstemän och näringsidkare vid Stora teatern för uppmärksamma Göteborgs Stads prioriterade mål minskad nedskräpning.

Extra fokus ligger på just fimpar, eftersom de står för hälften av allt skräp på gator och torg och är extremt svåra att städa bort när de kilat sig ner mellan stadens gatstenar.

− Vi räknar med att ungefär 150 personer dyker upp på onsdag morgon. De delar upp sig i mindre grupper och får tävla om vem som kan samla in flest fimpar, säger Ingvar Brattefjäll.

Alltid fulla papperskorgar
Trots att nedskräpningen varje år kostar staden 90 miljoner kronor, tycker Ingvar Brattefjäll att de flesta göteborgare ändå försöker slänga sitt skräp på rätt ställe och hålla rent efter sig.

− Papperskorgarna är alltid fulla och allt fler har börjat använda sig av de nya papperskorgarna med askkopp. Men som det alltid är med nya saker tar det ett tag innan det fungerar fullt ut, säger han.

I år genomförs vårstädningskampanjen ”Var rädd om Göteborg, TÄNK på var du slänger ditt skräp” för sjätte året i rad.

1478.jpg