Höst och dags för lökplantering i stadens parker och rabatter. Normalt sker detta manuellt men nu testar park- och naturförvaltningen maskinell lökplantering på tre platser i Göteborg. Maskinen, som framgångsrikt används i Danmark, lär kunna sätta 30.000 lökar i timmen.

I Kungsparken, där Vårt Göteborgs reporter var på plats, kunde man följa hur maskinen snabbt och effektivt snittade skåror i gräset, skar upp gräsytorna och nära nog samtidigt planterade lökarna.

Gula krokusar i en stjärnform

Metoden har med framgång använts i Danmark och nu var det alltså dags för Göteborg.

– Det är lite som att plöja ner potatis i jorden, menar Elisabeth Lindgren som gestaltat de olika planteringarna med slingrande mönster.

I Kungsparken planterades gula krokus i form av en stor stjärna och ett slingrande mönster av blå scilla, som göteborgarna kan njuta av till våren.

30.000 lökar i timmen

Maskinens kapacitet är stor, 30 000 lökar lär kunna komma i jorden per timma. De vindlande lökslingorna som planterats i Kungsparken, vid Götatunneln och vid Focus omfattade omkring 75.000 lökar!

Premiärplanteringen vid Götatunneln är sponsrad av Vägverket, vid Focus av Förvaltnings AB Framtiden och rabatterna i Kungsparken är en kompensation för att en signalstation uppförts på parkområdet.

25F4.jpg

Påfyllning av maskinen som kan trycka ner 30.000 lökar i jorden på en timme. Foto: Margaretha Håkansson