Projekt till december. Köken i Göteborgs Stad tillagar varje år runt 20 miljoner portioner mat. Som första kommun i Sverige inleddes i våras ett samarbete med ett företag för att rädda matsvinn. Påvelundsskolan i Västra Göteborg och Matlandet i Lundby var först med att testa.

I april startade pilotprojektet där två av stadens kök ingår. Köken har haft möjlighet att köpa partier av livsmedel från Meal Makers, som jobbar med livsmedelsauktioner och partihandel på nätet. Det handlar om mat som annars riskerar att slängas eftersom sista förbrukningsdag närmar sig.

Hittills har Påvelundsskolan och Matlandet tillsammans räddat 2 414 kilo matsvinn från producenterna.

Torskrygg och oliver
Philippa Jacobs är måltidschef i Västra Göteborg och berättar att Påvelundsskolan – som lagar 3 200 portioner per dag – köpt in produkter som torskrygg, oliver och kokosgrädde. Många produkter ger extra trevliga menyer och förgyller salladsborden.

– Den här tjänsten kompletterar vårt övriga arbete kring minskat matsvinn i våra kök. Köksmästaren på Påvelundsskolan ser regelbundet vilka partier som är till salu och köper det som passar. Inköpen innebär inte att vi ändrar i den matsedel vi redan har planerat, men gör att vi kan bidra till att minska matsvinnet, säger hon.

Juristerna på förvaltningen Inköp och upphandling, och stadens livsmedelsgrossist, gav grönt ljus för satsningen, som kommer att pågå fram till december. Under hösten är förhoppningen att fler kök i Göteborgs Stad ansluter sig. Om projektet faller väl ut kommer en upphandling av tjänsten att göras.

Har jobbat med matsvinn länge
Alla kök i Västra Göteborg är miljödiplomerade och har länge jobbat med att minska matsvinnet.  I slutet av 2018 genomförde Göteborgs Stad mätningar som visade att svinnet i kök och servering har halverats från 1,8 till 0,9 miljoner portioner per år. Det motsvarar 300 ton mat och 480 ton i koldioxidutsläpp per år.