Den som åker till återvinningscentralen lördag 20 september kommer inte att behöva tveka på vilken container som gäller. Då firas nämligen återvinningsdagen och alla som vill kan få hjälp av en personlig sorterare. Och smaka på miljövänlig choklad och mycket mer.

För första gången anordnar Göteborg återvinningsdagen, tillsammans med tio andra kommuner. I Göteborg innebär det evenemang på stadens fem återvinningscentraler.

– Besökare kommer att mötas av extra mycket personal, som är uppstajlad i tröjor märkta ”personlig sorterare”. Den som vill kan få med sig en sorterare upp till containrarna för att få hjälp med att sortera rätt, berättar Pål Mårtensson, samordnare för Göteborgs återvinningscentraler.

Alla besökare får också med sig en särskild påse för farligt avfall.

– På påsen står det exempel på vad man kan lägga i. Och så får man ta med den nästa gång man kommer hit, säger Pål Mårtensson.

Särskilt mycket händer på Alelyckan

Det har också tryckts upp en ny broschyr där man kan läsa vad som händer med materialet vi sorterar i de olika kategorierna. Vad blir det av mitt gamla trä, min metall, det brännbara avfallet?

Besökarna kommer också att bjudas på kravtillverkad dricka och choklad. På centralen i Alelyckan kommer det att finnas särskilda aktiviteter i samarbete med Stadsmissionen, Returhuset och Återbruket.

– Det kommer till exempel att delas ut kuponger, så att den som går in på Stadsmissionens butik där får två begagnade böcker, säger Pål Mårtensson.

Det blir inget kaos som sist…

Tanken är att återvinningsdagen ska vara ett återkommande evenemang, varje år. Pål Mårtensson räknar med att det blir lite mer besökare än en vanlig lördag.

– Kanske 10–15 procent fler. Inte som när vi prövade att ha öppet hus för några år sedan, och ställde upp bommen. Då blev det kaos, det kom så mycket folk, berättar Pål Mårtensson.
Att lämna grejer kommer alltså att kosta pengar eller dras på åvc-kortet, precis som vanligt.

Syftet med återvinningsdagen är att sätta ljuset på återvinning för en dag. Ge besökarna chansen att prata med personalen och lära sig mer om sorteringen.

– Sopor är ju något som alla har åsikter om. Jag ser detta som en chans att skapa förståelse för våra avfallssystem, säger Pål Mårtensson.

Målet är att hälften ska återvinnas

I förlängningen hoppas arrangörerna också att jippot ska leda till att en större andel av hushållsavfallet ska sorteras. Förra året sorterade Göteborgarna ut hela 182 kilo per person som sedan blev nytt material. Det är en ökning på hela 12,4 procent jämfört med året innan och cirka 37 procent av hushållsavfallet. Men bra kan bli bättre och riksdagens mål är att 50 procent ska återvinnas.

3D48.jpg

Fotnot:
Göteborg har fem återvinningscentraler: Sävenäs, Tagene, Högsbo, Bulycke och Kretsloppsparken Alelyckan. På torsdag går det att läsa mer om återvinningsdagen i en helsidesannons i Göteborgs-Posten. Det finns också mer information på respektive kommuns hemsida.