Vårstädning och underhållning. Tidigt på morgonen på onsdag 11 april samlas kommunpolitiker, tjänstepersoner och näringsidkare vid Stora Teatern och plockar skräp. Det är städmorgon – en årlig kampanj för att uppmärksamma nedskräpning och få folk att tänka till kring sitt beteende.

Inför städmorgonen görs ett uppehåll av städningen av Avenyn, Östra Hamngatan, Kungstorget och Kungsportsplatsen från och med söndag natt. Syftet är, förutom att se till att det ska finnas något att städa upp, att visa för göteborgarna hur skräpigt det blir utan kontinuerlig städning. Farligt material, som glas, kommer dock fortfarande att plockas bort och papperskorgarna kommer tömmas som vanligt.

Arrangeras för elfte året i rad
Alla som vill är välkomna att komma och hjälpa till att städa, och städredskap kan lånas på plats vid Stora Teatern.

Städmorgon arrangeras i år för elfte gången i ordningen av Trygg, vacker stad i samarbete med Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg. I år vill arrangörerna rikta särskild uppmärksamhet mot plastskräp, som är ett globalt miljöproblem som ställer till stor skada inte minst i havet.

Förutom städning blir det på årets skräpmorgon också andra, mer festliga, inslag som levande musik, röd matta och fotovägg så att man kan skryta på sociala medier. Och sist men inte minst – en robotpapperskorg.