Inspirationsdag för ett renare city. Hur skräpigt blir det i centrum om ingen städar på ett par dagar? Den som vill se det med egna ögon kan passa på att ta sig en titt före klockan sju på onsdagsmorgonen 13 april. Då gör politiker, tjänstemän och näringsidkare en symbolisk städinsats. Syftet är att inspirera till att hålla det gemensamma stadsrummet rent och fint.

Tidigt på onsdag morgon myllrar de ut på gatorna i centrala stan, utrustade med skyfflar, fimpplockare och soppåsar. För att uppmärksamma problemet med nedskräpning gör politiker och tjänstemän från Göteborgs Stad en vårstädning tillsammans med företagare verksamma i centrum.

För att det ska bli extra tydligt hur mycket skräp som slängs utanför papperskorgarna tar den vanliga städningen av Avenyn, Östra Hamngatan, Kungstorget och Kungsportsplatsen paus under måndag och tisdag. Syftet är att få människor att tänka till kring sitt beteende.

Klimatsmarta städfordon
Alla göteborgare är välkomna att rycka in och hjälpa till med städinsatsen. Under morgonen går det också att ta en titt på eller provköra några av park- och naturförvaltningens klimatsmarta städfordon, bland annat sopmaskiner med låga utsläpp av diesel och en solcellsdriven städbåt.

Städdagen är ett samarbete mellan Trygg, vacker stad, Avenyföreningen och Innerstaden Göteborg.