Ljust och fräscht. Glöm mörka soprum som luktar illa. Numera kan hyresgästerna sortera sitt avfall till klassisk musik medan dagsljuset flödar in genom stora fönster. På onsdagseftermiddagen invigs två av Poseidons senaste miljöhus i Backa Röd.

Hälften av hyresgästerna i Poseidons fastigheter har tillgång till fristående miljöhus. Där kan de slänga sitt källsorterade hushållsavfall i olika bingar.

– Miljöhusen underlättar för hyresgästerna – det ska vara enkelt att sortera soporna, säger Gisela Weber, en av Poseidons miljövärdar i Backa Röd.

67B8.jpgI Backa Röd finns fastighetsbolagets senaste tillskott av miljöhus. Precis som Poseidons övriga miljöhus domineras de två nya byggnaderna av rejält tilltagna glaspartier.

Tryggt och trevligt
– Man ska känna sig säker, kunna se vem som befinner sig i och utanför huset. Det ska inte vara något litet mörkt, otryggt kyffe. Tack vare ozonrenare uppstår heller ingen obehaglig lukt, säger Gisela Weber.

För att öka trivseln har man också bakgrundsmusik.

– Det är relativt nytt med musik, i våra bostadsområden finns sedan tidigare bara ett miljöhus med musik, säger Gisela Weber.

Varje kilo restavfall kostar
De senaste åren har Göteborgs stad successivt infört viktbaserad avfallstaxa. Målet är att hushållen ska sortera alla förpackningar efter material. Kvar blir restavfallet och det kostar 1,25 kronor per kilo att slänga.

I de nya miljöhusen i Backa Röd finns tretton olika stationer: restavfall, matavfall, papper, kartong, wellpapp, plast, plåt, ofärgat och färgat glas, batterier, glödlampor, lågenergilampor och lysrör. Det tre sistnämnda är en extra service – på vanliga återvinningsstationer brukar man inte kunna slänga lampor.

– Vi vill försöka påverka folks beteende. Om man måste iväg till en återvinningscentral med sin lilla lampa är det svårt att hålla uppe motivationen, säger Gisela Weber.

Hyresgästerna bra på att sortera
Hyresgästerna har också tillgång till ett grovsoprum, som vid behov öppnas av miljövärdarna, där de kan slänga större prylar, möbler och elektronik. Det har bidragit till att minska problemen med dumpning av skräp.

– Jag är förvånad över hur bra det fungerar. Några områden har lite större problem med att folk dumpar grovavfall, men överlag har folk har blivit bättre och bättre på att sortera sina sopor, säger Gisela Weber.

Onsdagen den 16 januari mellan klockan 14 och 18 invigs de nya miljöhusen i Backa Röd. Då bjuds hyresgästerna på soppa, kaffe och poängpromenad.