Anette visar vägen i city. I en orange jacka med texten "Fråga mig" på ryggen gick Göteborgs första innerstadsvärd sin premiärrunda på måndagen. Hon kan vägvisa till toaletter, nya restauranger och butiker men också "hålla ordning i det offentliga rummet".

Den nya värden heter Anette Andersson, är infödd göteborgare och ett välkänt ansikte i city, eftersom hon arbetat som demonstratris av mat och dryck i varuhusen. Tidigare har hon bland annat jobbat som kocksteward i handelsflottan.

”Det behövs en sån här person”
– Vi hoppas att hon blir en person man känner igen på stan och som kan ge besökare den hjälp de behöver för att känna sig riktigt välkomna, säger Marianne Sörling, centrumutvecklare på Innerstaden Göteborg, som ägs av köpmännen och fastighetsägarna i området.

Den nya servicetjänsten är ett av samarbetena i Innerstaden Göteborg där kommunen och fastighetsägarna delar lika på kostnaderna.

– Vi har tillsammans med Innerstaden Göteborg kommit fram till att det behövs en sådan här person, någon som tar tag i grejer som faller mellan stolarna, säger Ingvar Brattefjäll på Park- och naturförvaltningen som leder projektet Trygg, vacker stad.

Arbetsuppgifterna inte helt spikade
Varje morgon kommer att inledas med en runda där Anette Andersson kan ta ner otillåtna affischer, resa upp cyklar och ta bort trasiga cyklar och lämna till polisens hittegods. Eller snabbt få bort skrymmande skräp som lastpallar eller andra stora saker,

– Och det är inte osannolikt att Annette kommer att delge besökare sina egna smultronställen eller tipsa om nyöppnade butiker eller tillfälliga kampanjer och rabatter, säger Marianne Sörling.

Ännu är arbetsuppgifterna inte helt spikade utan kommer att utvecklas tillsammans med Anette Andersson. Men hon ska hålla sig i Göteborgs innerstad, alltså kvarteren innanför Vallgraven samt området ovanför Hamnkanalen som ringas in av Centralstationen, Operan och kasinot.

Ingvar Brattefjäll hoppas att även Avenyn får en liknande tjänst snart.

Hoppas kunna utöka servicen
– Vi ska göra en ordentlig utvärdering i höst, efter sex månader. Man vet ju inte, kanske får hon så mycket att göra att hon inte hinner med, säger Ingvar Brattefjäll.

Till att börja med kommer tjänsten att vara bemannad på vardagar kl 8 – 17.

– Men vi skulle behöva en person även på helgerna, så jag hoppas att vi snart kan utöka servicen, säger Marianne Sörling.

Till sommaren får Anette Andersson en jacka där uppmaningen att ställa frågor är tryckt både på engelska och svenska.