Göteborgs Stads påverkan på klimatet ska minska – på många olika sätt. På en miljömässa i Nordstan visar nu 25 av stadens förvaltningar och bolag upp vad man gör för att minska hotet från den ökande växthuseffekten.

Miljöutställningen i Nordstan pågår torsdag – lördag och visar upp projekt inom miljöområdet från en lång rad verksamheter : bostadsbolagen, energi, transporter, kretsloppskontoret och många fler, till exempel Göteborgs Spårvägar.

Kan räkna ut egna koldioxidutsläpp

– Vi har en tipspromenad om miljön och vår verksamhet, där man kan vinna en cykel i förstapris, och en provkörning med spårvagn i andrapris, säger Sofia Broberg, miljösamordnare på Göteborgs Spårvägar.

Provkörningen med spåvagn förutsätter förstås att man är över 18 år och har B-körkort.

– Temat med utställningen är ”Du gör skillnad”, så vi har också datorer med program där man kan räkna ut sina egna koldioxidutsläpp, och se hur de skulle förändras med olika transportsätt. Då ser man väldigt tydligt vilken betydelse det har om man väljer att åka kollektivt istället för att ta bilen, säger Sofia Broberg.

Rätt svar kan ge biobiljett

Miljöförvaltningen och Konsument Göteborg arrangerar en frågesport med biobiljetter i potten.

– Utifrån besökarnas individuella växthusgas-profil hjälper vi till med förslag på vad man kan göra i vardagen för att minska sina egna utsläpp, säger Tina Persson, informatör på miljöförvaltningen.

På fredag gästas mässan av miljöxperten Stefan Edman. Han leder juryn för Göteborgspriset för hållbar utveckling (Göteborgs stora miljöpris) som i år går till USA:s förre vicepresident Al Gore.

AAA_6.jpg