Den regniga sommaren har betytt rekord för återvinningen i Göteborg. I stället för sol och bad har många ägnat sig åt röjning i garage eller shopping av nya möbler, vilket gjort att återvinningscentralerna fått ta emot tusentals ton prylar mer än normalt. Och den nya Kretsloppsparken i Alelyckan kan ha 1.000 besökare under en helg.

– Juli var en rekordmånad då återvinningscentralerna formligen svämmade över, det gäller inte bara Göteborg utan i stort sett hela landet, säger Pål Mårtensson, samordnare på Kretsloppskontoret.

– För vår del handlar det 4.000-5.000 extra besökare bara under juli.

”Väldigt många kommer för att handla”

Boomen har gynnat även den nya kretsloppsparken Alelyckan, som har en av stadens fem återvinningscentraler (ÅVC). Kretsloppsparken invigdes i maj under en succéhelg med 5.000 besökare.

– Vi hade 2.000 bilar till 75 platser, lite kaotiskt men kul. Och sedan har vi haft en stadig kundkrets, som är i ökande, säger Pål Mårtensson.

På vardagarna har Kretsloppsparken 200-250 besökare per dag, på helgerna 300-350 men vissa helger kan det vara uppemot 1.000 besökare.

– Väldigt många kommer för att handla eller bara titta. I första hand det Stadsmissionen som drar folk, med sin 1.000 kvadratmeter stora second handbutik. Stadsmissionen har fått enorma mängder med gods och är mycket nöjda, de uppskattar att 30-40 procent av besökarna köper något.

Dövar dåligt samvete

I Kretsloppsparken finns också Återbruket, som säljer dörrar, fönster och annat begagnat byggmaterial, samt Returhuset, som reparerar uttjänta prylar för försäljning och återanvändning.

Många som kommer för att ”slänga skräp” blir glatt överraskade av att deras gamla handfat, dörrar eller soffor kan användas på nytt.

– Alla vet inte riktigt vad begreppet Kretsloppsparken står för. Men det sprider sig allt mer, att man här både kan ge bort saker till återvinning eller återanvändning och själv fynda fina grejer, säger Pål Mårtensson.

Han tror att många dövar sitt dåliga samvete över att man köpt en ny soffa, trots att den gamla kanske inte var så dålig.

Nya öppettider har fungerat bra

– Då känns det bättre att den gamla soffan inte behöver brännas upp, utan kan säljas och bli till glädje för en ny familj, säger Pål Mårtensson.

Den stora ökningen i juli har skett trots att öppettiderna för ÅVC i Göteborg ändrades radikalt 1 juli. Sedan dess har alla ÅVC utom Kretsloppsparken stängt onsdagar. I gengäld är Högsbo öppet 12 timmar per dygn, kl 7-19, Bulycke på Hisingen är öppet på söndagar samt alla ÅVC har förlängt lördagsöppet med två timmar, till kl 17.

– Göteborgarna har lärt sig de nya tiderna väldigt snabbt. Det har inte varit mycket gnissel alls och det är vi glada för, konstaterar Pål Mårtensson.