Sveriges äldsta ringmärkta korp. Korpen sKORPan i Skandiahamnen har inte bara överlevt vintern, hon har dessutom fått fem ungar. Hon har också med sina 19 år och två månader definitivt slagit det gamla åldersrekordet för en ringmärkt svensk korp, det gamla åldersrekordet innehades av två numera döda korpar.

– Dessutom är sKORPan förmodligen den näst äldsta ringmärkta korpen i världen. Äldst är en norsk gammelkorp som blev över 20 år, men det är osäkert om den korpen lever fortfarande, säger Dan Lundberg, säkerhetsvakt i hamnen och dessutom ivrig fågelskådare och fotograf.

Byggde bo vid Nynäs raffinaderi
I höstas berättade Vårt Göteborg om rekordkorpen som var Sveriges nu levande äldsta korp. Om fågeln överlevde vintern skulle den dessutom bli den äldsta ringmärkta korpen i Sverige någonsin. Göteborgs Hamn utlyste också en namntävling och korpen fick heta sKORPan, det var dock oklart vilket kön sKORPan var.

Men det mysteriet har nu klarnat. Någonstans i närheten av Nynäs raffinaderi byggde hon i våras sitt bo och fick fem ungar. Korpungarna har nu lämnat boet och deras mor spatserar återigen omkring på kajen i Skandiahamnen och jagar bort måsar.

77F8_2.jpg
Foto: Bengt Hallberg