Det är en myt att krögarna förlorar pengar på rökfria restauranger menar stadsläkaren i Göteborg. Så för att få restaurangägare att börja tänka i nya banor ordnar Miljöförvaltningen på måndagen ett heldagsseminarium om tobak för restaurangägare, krogpersonal, tillsynspersonal och ansvariga för folkhälsofrågor från hela Västra Götaland.

I januari 2004 tänker regeringen lägga fram ett lagförslag om rökfria serveringmiljöer.

– Målet med seminariet på måndag är att peka på att lagförslaget kommer, och underlätta för restaurangägare att börja tänka i de här banorna, hjälpa till att övertyga dem att det här är rätta vägen att gå, säger stadsläkaren Per Haglind vid Miljöförvaltningen i Göteborg.

”Myt att krögaren förlorar pengar”

Från 1 januari i år måste alla restauranger och serveringar, oavsett storlek, erbjuda rökfria platser. Miljöförvaltningen i Göteborg har bestämt att 30 procent av serveringslokalen ska ha rökfria platser.

– Men röken sprids ju från bord där det är tillåtet att röka till områden där det inte är tillåtet. Maten ska smaka bra och man ska inte lukta rök själv och inte bli sjuk av att vistas i dålig luft, det är huvudmålet. Restaurangägarna tror ju fortfarande att de ska förlora pengar, men det är en myt, säger Per Haglind.

Passiv rökning dödar

I Göteborg dör varje år cirka 400 personer i förtid i tobaksrelaterade sjukdomar. Av dessa är ungefär 25 ickerökare som dör för att de utsatts för tobaksrök från sin omgivning.

De som jobbar på restaurangerna skyddas heller inte av tobakslagen, därför är den yrkeskategorin mest utsatt för tobaksrök på arbetsplatsen. De löper också störst risk att få hjärt- och kärlsjukdomar eller cancer på grund av passiv rökning jämfört med alla andra yrkeskategorier.

Fungerar bra i Kalifornien

Nästan hälften av de restauranganställda uppger att de är oroliga för att de utsätts för tobaksrök.

– Kalifornien har haft rökfria krogar i flera år och New York har nyligen också infört rökfria barer. Från de här försöken från verkliga livet ser man att omsättningen ökar och gästerna strömmar till, det är ingen som vill ha tillbaka den rökiga luften när den rökfria miljön väl är etablerad, säger Per Haglind.

Fotnot:
I Sverige dör mer än 6 500 personer varje år i tobaksrelaterade sjukdomar.