22 kaféer och restauranger i centrala Göteborg får under tisdagen ta emot Guldgaffelns diplom för sitt arbete med att göra miljön rökfri för både gäster och personal. Projekt Guldgaffeln drivs i samarbete mellan Miljöförvaltningen, stadsdelsförvaltningen Centrum och Hjärt-lungfonden och har som mål att så många restauranger och serveringar som möjligt skall bli rökfria.

Projektet startade i höstas och är ett initiativ från Folkhälsoinstitutet som vill driva fram rökfria serveringar på frivillig väg.

– Genom att lyfta fram goda exempel kan vi visa att det är lönsamt att ha rökfritt, säger Agneta Alderstig, projektledare på SDF Centrum.

Kravet för att få Guldgaffeln är att hela lokalen alltid är helt rökfri. Det räcker alltså inte med en rökfri serveringsdel om baren tillåter rökning. Projektet har drivits framgångsrikt i sju län och hittills är drygt 400 servering rökfria.

Serveringarna som fick diplomet:

Burger King, Kungsportsavenyn och Östra Nordstan

Café o restaurang Dan Broström, Packhuskajen

Dahls Bakeshop, Kungsgatan och Grönsakstorget

Espresso House, Vasagatan

Festival Café Konditori, Nordstan

Kaffe & Co, Östra Hamngatan

Krasse Café Konditori, Örnehufvudsgatan

La Cucina Italiana, Skånegatan

La Marmite, Mölndalsvägen

McDonald´s, Kungsgatan 17, Kungsgatan 55, Fredsgatan, Götgatan, Lilla Klädpressaregatan, Postgatan och Kungsportsavenyn

Pizzeria Victoria, Södra Viktoriagatan

Restaurang Einstein, Sven Hultins gata

Shiaros pizzeria, Gibraltargatan

Företagsrestaurang Sweco, Gullbergstrandsgata