Snart är det dags att fimpa på krogen. Regeringen vill rensa luften och införa skärpta regler för hela restaurangbranschen. Går förslaget igenom, ska alla serveringsställen vara helt rökfria år 2004. I centrum pågår projekt Guldgaffeln som ska uppmuntra till fler rökfria krogar.

868_11.jpgMålsättningen är att det ska vara rökfritt på restauranger, caféer och andra serveringsställen senast år 2004. Det föreslår regeringen i en proposition som nu är under beredning. Redan nästa år ska reglerna skärpas; då ska alla serveringsställen ha rökfria avdelningar, oavsett hur små restaurangerna är.

Guldgaffeln ska uppmuntra

För att uppmuntra till fler rökfria krogar i Göteborg, startade stadsdelsförvaltning Centrum i höstas projektet Guldgaffeln i samarbete med Miljöförvaltningen och Hjärt-Lungfonden. Guldgaffeln är en symbol som rökfria restauranger får använda i sin marknadsföring och projektet pågår i flera län runt om i landet.

– Vi vill lyfta fram goda förebilder för att få fler att ta efter, säger projektledaren Agneta Alderstig på SDF Centrum.

Hittills har 360 restauranger och caféer i centrum fått erbjudande om att delta i projektet. Av dem uppfyller cirka 20 kravet på helt rökfritt och kommer att diplomeras med Guldgaffeln under februari.

Förhoppningen är att alla restauranger i Göteborg så småningom ska få möjlighet att bli diplomerade.

Positiv inställning

2E0E.jpg
– De flesta krögare är positivt inställda, men en del är förstås rädda för att de ska förlora kunder om de inte tillåter rökning. Men det är en myt; undersökningar visar att det är precis tvärtom, säger Agneta Alderstig.

Enligt en opinionsundersökning (Sifo, 2000) skulle 90 procent av svenskarna gå på restauranger och caféer lika ofta eller mycket oftare om det vore rökfritt. Erfarenheter från andra delar av världen pekar i samma riktning. I Kalifornien har de haft rökfritt på restauranger i flera år och där har omsättningen ökat sedan rökförbudet infördes.

Många störda av röken

– Det känns jätteviktigt att man tar tag i den här frågan. Idag är många allergiker och astmatiker utestängda från krogen, säger Ingmarie Englund på Miljöförvaltningen.

– Restauranger och caféer är naturliga mötesplatser som ska vara tillgängliga för alla.
Men det handlar också om restaurangpersonalens hälsa. Tanken är att ingen ofrivilligt ska utsättas för tobaksrök.

Läs mer om rökförbud och hur det gått för restaurang Palace som sedan i höstas har rökförbud på luncherna i pappersupplagan av Vårt Göteborg som utkommer lördag 9 februari.
(Tidningen delas ut till samtliga hushåll i Göteborgs kommun)