Bästa stålbyggnad. Rya reningsverk på Hisingen prisas nu för tredje gången på kort tid för sin nya skivfilteranläggning. Nu går Stålbyggnadspriset till Gryaabs nya byggnad, som stod klar 2010.

Priset delas ut vartannat år av Stålbyggnadsinstitutet, som anser att Ryaverkets byggnad är ”ett föredömligt exempel på hur stål i konstruktion och som materialval kan bidra till högklassig och identitetsskapande industrarkitektur och samtidigt bilda en både funktionell och tilltalande arbetsmiljö.”

Nio nybyggen var nominerade till priset, bland annat Citytunneln i Malmö och Stockholmsmässan, men Gryaabs byggnad vann alltså.

”Vi har en del nytänkande när det gäller teknik”
Förra året fick Gryaabs nya byggnad Kasper Salin-priset för sin arkitektur. Tidigare i år belönades även själva funktionen, då den tilldelades Vattenpriset.

– Extra roligt att vi får priser både för estetiken och funktionen. Vi har en del nytänkande när det gäller teknik och det känns förstås bra när det uppmärksammas, säger Ulf Gingsjö. projektledare för nybygget.

Skivfiltrens syfte är att slutfiltrera avloppsvattnet, för att förbättra reningen och minska utsläppen av bland annat fosfor i havet.