Fler väljer alternativ värmekälla. På stadsbyggnadskontoret märker man av de rekordhöga elpriserna på att fler anmäler installation av braskamin. Det krävs dock mer än ved och tändstickor för att komma i gång med sitt eldande.
Linn Bendahl är miljöinspektör på miljöförvaltningen.
Hallå där Linn Bendahl, miljöinspektör på miljöförvaltningen! Vad behöver vi tänka på när vi skaffar braskamin?
− Det första är att fundera på hur din eldning kan påverka grannarna. Har du grannar nära inpå eller eldar på fel sätt kan det leda till onödiga konflikter. Jag skulle rekommendera att man pratar med sina grannar om att man planerar att installera braskamin. Sedan behöver du hålla koll på varåt vinden blåser och med vilken styrka för att inte röken ska störa.
Vad är rätt sätt att elda på?
− Det är när förbränning är bra. Det märks genom att röken är vit eller helt osynlig och värmen dallrar över skorstenen, så som varm luft kan göra på sommaren. Är röken däremot illaluktande och mörk eller gulaktig är förbränningen otillräcklig och röken kan vara skadlig för hälsan.
Hur får jag till en bra förbränning?
− Det är två saker du bör tänka på. Det första är att elda med ren och torr ved. Det innebär att veden måste klyvas och torka minst ett års tid i ett torrt och ventilerat utrymme. Om du är osäker på om din ved är torr så är det en bra idé att köpa en fuktmätare som kan läsa av fukthalten. Ved som du ska elda med ska inte överstiga 20 procent i fukthalt.
Och vad krävs mer?
− Att du undviker pyreldning. Det uppstår om din braskamin inte får ordentligt med luft eller när brasan inte kommer i gång tillräckligt snabbt. Naturvårdsverket har bra tips om hur du får i gång brasan och eldar effektivt. (se länk nedan).