Det är inte bara på julbord på restaurang man kan träffa på oönskade bakterier – hur står det egentligen till med ditt eget julbord? Skinkan som såg så fräsch och aptitlig ut på julafton har antagligen sett sina bästa dagar redan efter en halv vecka – särskilt om du låtit den stå framme ett par timmar varje dag.

– Ett tips för skinkan är att skära upp och lägga fram den mängd man tror går åt och ställa tillbaka skinkan i kylskåpet igen, då håller den sig bra mycket längre, säger Bernadette Weber, livsmedelsinspektör på Miljöförvaltningen.

– Ris à la malta är ett annat känsligt kapitel som kan innebära en snabb bakterietillväxt om den inte hålls väl kyld hela tiden.

Var försiktig!

Huvudregeln är att varm mat ska hållas ordentligt varm (minst 60 grader) och kall mat ska hål-las kall (högst 8 grader). Rent allmänt kan man säga att man ska vara försiktig med mat som stått framme länge – och helst inte spara den alls. Känsligast är kallrökt eller gra-vad mat, kallskuret, pastejer, syltor och majonnäsbaserade rätter.

– Har du mycket mat över som inte går åt de närmaste dagarna? Frys in den, så förlänger du håll-barheten och vinner lite plats i kylen, säger Bernadette.

Hur luktar trasan?

– Sedan bör man som vanligt ta sig en titt i köket… Hur luktar disktrasan egentligen? Luktar den illa skulle man ha slängt eller kokat den för länge sedan, berättar Bernadette som också avråder bestämt från att använda disktrasan på skärbrädor och kastruller till exempel.

Trasan innehåller mängder med bakterier, som man sprider när man tror att man istället torkar rent och fint. – Byt disktrasa ofta, råder hon, och skölj ur den i kallt vatten, så trivs inte bakterierna så bra.

Tvätta händerna!

Olika skärbrädor för råa och tillagade livsmedel och att inte använda samma skärbräda till kött/fisk och grönsaker är självklarheter för en livsmedelsinspektör, liksom att tvätta händerna förstås. Att varm mat ska svalna snabbt är en viktig regel, så att inte bakterier ska hinna växa till.

– Ofta vill man ju inte sätta in varm mat i kylskåpet, då kan man antingen ställa grytan eller kastrullen i ett kallt vattenbad, eller ställa ut den en stund om det är riktigt kallt ute. Men se upp för hungriga katter och fåglar… tipsar Bernadette.