30 tips för att krympa göteborgarnas sopberg. Vänta ett år eller två med att köpa ny mobil, sätt upp en reklam nej tack-skylt och låna på bibblan eller läs på nätet i stället för att köpa böcker – det är några av tipsen i Göteborgs Stads kampanj ”Göteborg utan sopor – 30 sätt att minska ditt avfall”.

Läs här: 30 tips för att minska ditt avfall

En genomsnittlig göteborgare ger upphov till 386 kilo avfall per år. Många av oss vet att det vore bra för såväl klimat som miljö och plånbok att slänga mindre, men färre vet hur – och var man ska börja.

Tre nivåer

Avfallet från alla hushåll i Göteborg
under ett år fyller hela Ullevi. Men det går att krympa sopberget.

Därför lanserar Göteborgs Stad Kretslopp och vatten nu en kampanj med 30 tips för att minska avfallet.

Tipsen är indelade i tre nivåer: för nybörjare, de som vill göra lite mer och de som vill göra mycket.

Bland nybörjartipsen finns bland annat att välja bort reklam i brevlådan och att gå över från pappersfaktura till autogiro eller e-faktura.

Låneböcker och tygblöjor
De som vill göra lite mer för att minska sitt avfall uppmanas till exempel att låna böcker eller läsa dem på nätet i stället för att köpa egna och att välja bort engångsartiklar hemma.

På ”expertnivån” finns tips som att minska antalet plagg i garderoben och använda tygblöjor.

”Alla kan göra något”
Genom att följa tipsen kan den genomsnittliga göteborgaren minska sitt avfall med upp till 140 kilo om året, sin klimatpåverkan med 460 kilo
koldioxidekvivalenter och sina kostnader med 15 000 kronor. Men alla tips passar inte alla – till exempel är det ju svårt använda tygblöjor om man inte har barn eller att tvätta i gemensam tvättstuga om man bor i villa.

– Men alla kan göra något. Många av tipsen är enkla, som tacka nej till reklam eller minska användningen av plastpåsar och annat engångsmaterial, säger Kristin Andersson på Kretslopp och vatten.