Under dagar med hög värme är det många som fyller upp poolen och spolar längre i kranarna för att få riktigt kallt vatten. Därför är det extra viktigt att tänka på vattenhushållningen och att inte ändra sitt förbrukningsbeteende. En som kan mycket om det är Josefin Lundberg Abrahamsson, avdelningschef för dricksvattenproduktion på Kretslopp och vatten.

Josefin Lundberg Abrahamsson, kretslopp och vatten. Foto: Kretslopp och vatten

– Nu har det inte varit någon lång värmebölja och då händer det inte så mycket i systemen. Dessutom är många göteborgare på semester och då är det oftast inte så att folk gör av med så mycket vatten. Men vi är naturligtvis glada om man undviker att sätta igång vattenspridaren, för man får ändå inte ut så mycket av det sådana här dagar.

Prognosen från SMHI pekar på hög värme under onsdagen och torsdagen, med temperaturer över 30 grader som mest under onsdagen. Då är det många som gärna använder mer vatten än normalt. Josefin Lundberg Abrahamsson betonar dock att det är viktigt att man inte förändrar sitt normala beteende.

– Tänk till innan du gör något. Om du inte måste fylla på poolen så undvik gärna det en sådan här dag. Du måste kanske inte vattna i trädgården just idag. Inte för att det är en brist, men för att det inte ska bli problem. Man bör tänka resurssnålt annars också, men det blir extra tydligt nu.

Josefin Lundberg Abrahamsson har också ett konkret tips på hur man kan tänka kring vattenanvändningen.

– Under sådana här dagar är det många som spolar i kranarna för få kallt vatten. Då brukar vi tipsa om att hälla upp vatten i en kanna på morgonen och förvara i kylskåpet. Det gör att man slipper spola flera gånger under dagen för att få kallt vatten. Sedan är det bättre att åka och bada i havet eller någon sjö, då slösar man inte så mycket på vattnet hemma. Och åka och bada är väl vad alla vill sådana här dagar?