Flera enkla tips. Vill du sänka dina kostnader för el och uppvärmning? Det går att göra med väldigt enkla metoder. Till exempel genom att dra ur laddsladden eller byta duschmunstycke. “En klockren grej för dem som värmer upp vattnet med el, det spar pengar utan att kräva en stor investering”, säger Lars Hällentorp, energi- och klimatrådgivare på miljöförvaltningen.

Lars Hällentorp är energi- och klimatrådgivare på miljöförvaltningen.

Energi- och klimatrådgivningen i Göteborgs Stad är till för privatpersoner, bostadsrättsföreningar, ideella föreningar och organisationer, privata flerbostadshusägare och små och medelstora företag i Göteborg, Partille och Öckerö. Rådgivningen är oberoende, kostnadsfri och finansieras till största del av Energimyndigheten.

400 rådgivningar om solceller

Det som energi- och klimatrådgivarna hjälpt till mest med det senaste året är rådgivning för solcellsinstallationer och uppvärmning.

– Göteborg är bäst i landet på att sätta upp solceller. Uttaget av den gröna roten, det stöd man kan få till exempel som villaägare, är störst i Göteborg. Många har fått upp ögonen för solceller och vi har gjort nästan 400 solcellsrådgivningar under 2020-2021, det är klart det påverkar att man har någon att fråga.

Få ner uppvärmningskostnaden

 När det gäller uppvärmning undrar många hur de kan göra för att få ner sin uppvärmningskostnad och det finns många olika alternativ. Man kan till exempel byta eller uppgradera sin uppvärmingsform.

– Ett tips många bör ta med sig är att ha öppna radiatorventiler och sänka framledningstemperaturen och kurvan. Där ser vi ofta att man stänger radiatorventilerna och styr på det sättet, i stället för att jobba med värmen som kommer fram till radiatorerna. Det är först då du kan spara. Nästa steg är att mäta temperaturen inomhus och sätta ett mål hur varmt det ska vara. Då styr man framledningstemperaturen efter det och den går mot utetemperatur.

Enkla tips

Elen har ökat mycket i pris under hösten och där går det att spara med väldigt enkla tips säger Lars Hällentorp. Dra ur kontakten när du inte använder dem, till exempel laddaren till mobilen. Ha inte på saker i onödan. Släck ljuset. Ha led-belysning överallt. Kör full diskmaskin och tvättmaskin. Torktumla inte för mycket, häng upp kläderna på tork i stället. Täta fönster och dörrar, för att inte få in för mycket kall luft som behöver värmas upp.

– Byt till en snålspolande dusch, från ett gammalt handtag som har 12 liter per minut till ett som har 6,8 liter per minut. då har du i princip halverat din uppvärmningskostnad för vattnet till duschen. Vattentaxan kommer också att höjas, så det finns ingen anledning att slösa på vattnet.

Det är även bra att inte använda el i onödan utomhus, speciellt när det gäller utebelysning på vinterhalvåret.

– Använd led-lampor där också, sätt upp rörelsedeckare så att lamporna tänds först när något rör sig, då behöver inte lampan vara tänd i onödan, säger Lars Hällentorp.

Byt till en snålspolande dusch och spara pengar utan att behöva göra en stor investering. Foto: Kevin Baquenzo/Unsplash