Viktigt bidrag till miljön. Julens alla klappar och trevliga måltider ger också mer avfall än vanligt. Att förlänga livet på våra prylar, sortera avfallet och slänga rätt är ett viktigt bidrag till miljön. Här kommer några tips.

Årets julklapp är en mobillåda. Det är en låda där man kan lägga undan sin mobil när man inte använder den, kanske för att umgås och helt enkelt prata lite mer med varandra. Men minst lika viktigt är att förlänga livet på sin mobil – de elektroniska klapparna är de mest miljöpåfrestande.

Foto: Johanna Montell

För att tillverka en mobiltelefon som väger 169 gram krävs 86 kilo material. Den innehåller många olika metaller och sällsynta jordartsmetaller och dessutom används skadliga kemikalier vid tillverkningen.

Var rädd om din mobil
Du kan skydda din mobil genom att använda skal- och skärmskydd och genom att ha färre appar drar den mindre ström. På de flesta mobiler kan man byta batteri och skärm om det behövs, i stället för att köpa en ny. Mer tips om hur du förlänger livet på din elektronik hittar du här: goteborg.se/forebyggavfall.

Skulle mobilen ändå gå sönder så att den inte går att reparera ska lämnas in som elavfall. Elektronik kan innehålla skadliga ämnen och metaller och plast ska återvinnas. 2018 lämnades 750 000 mobiltelefoner till återvinning i Sverige.

Ju mer vi kan återvinna och återanvända av vårt avfall, desto bättre är det för miljön. Skinksvålen, apelsinskalen och kaffesumpen kan bli biogas och näringsrik gödsel, julklappspapper kan bli nytt papper och sillburkarna nya glasburkar. På så sätt sparar vi på jordens resurser

Återvinn allt som går
Ett bra mål att den vanliga soppåsen – den som går till förbränning – ska vara så liten som möjligt och i Göteborg finns bra med möjligheter att lämna till återvinningsstationer miljöstationer och återvinningscentraler.

återvinningsstationen kan du lämna förpackningar (papper, plast, metall och glas), tidningar och batterier. I Göteborg finns över 300 återvinningsstationer, här finns en karta över var de ligger.

miljöstationen lämnar du farligt avfall. Du hittar dem på bensinstationer och i småbåtshamnar runt om i Göteborg.

återvinningscentralen kan du lämna nästan alla typer av grovavfall, men också förpackningar, farligt avfall och elektronik. På hösten kan du även lämna fallfrukt. Här får du som privatperson även reda på vad du ska göra med asbest.

Läs mer i faktarutan här nedan!