Allt från sälsafari till sjögurka. Hur luktar, smakar, känns, låter och ser havet ut? Från Strömstad i norr, till Landskrona i söder, bjuder Västerhavsveckan på aktiviteter om och med havet – utifrån våra sinnen. Den 3–11 augusti arrangeras Västerhavsveckan, med aktiviteter på ett 60-tal orter utmed hela västkusten och i danska Skagen.
Programmet för Västerhavsveckan 2019
Under ledning av Västra Götalandsregionen bjuder över 100 aktörer på en mångbottnad upplevelse av havet. Förhoppningen är att skapa en större förståelse hur havet mår och vilka utmaningar det står inför
Årets Västerhavsvecka utgår från våra fem sinnen. I speciella klappakvarier kan man känna på en del av havets invånare och forskare kommer svara på varför havet luktar som det gör och hur en torsk låter. Dessutom kommer man få smaka på havet.
– Det blir bland annat provsmakning av alger och annat spännande från havet. Havet innehåller mycket mer ätbart än bara fiskar, säger Gunilla Fransson Bangura på Västra Götalandsregionen som är projektledare för Västerhavsveckan.
Invigning i Stenungsund
Hon berättar att det pågår forskning kring vilka arter som skulle kunna vara lämpliga att rekommendera som livsmedel.
– Kanske äter vi sjöstjärna, sjöborre eller sjögurka i framtiden. Under Västerhavsveckan närmar vi oss på olika sätt den mat vi har i havet men inte använder.
Veckan invigs den 3 augusti i Stenungsund med bland annat samtal om vattenbruk, fiske och biologisk mångfald, experiment, pop-up-workshops, Sjöräddningen, tal och musik.
Under hela Västerhavsveckan blir det aktiviteter i Nordstan, som klappakvarium, utställningar, filmvisning, föreläsningar och barnaktiviteter. Forskare kommer finnas på plats för att svara på frågor.
Västerhavsveckan bjuder även på bland annat krabbfiske vid Askims badplats den 6–7 augusti och klappakvarium vid Sillviks badplats den 11 augusti. Det kommer också ges möjlighet att låna strandkikare och håv för att titta på olika arter.
På Björkö och Marstrand kan man gå ombord forskningsfartyget Skagerak och prata med forskare eller klappa havets djur.
Under veckan kan man dessutom delta i Västerhavsveckans fotoutmaning genom att visa sina bilder av hur man tolkar havet utifrån våra fem sinnen.
Hot från invasiva arter
Gunilla Fransson Bangura har varit med under tio av Västerhavsveckans elva och hon upplever att intresset för havet ökar hela tiden.
– Vi står inför många svåra utmaningar med invasiva arter och människans påverkan på havet. Det behövs kunskap och engagemang för att hitta nya vägar. Därför är väldigt roligt att fler och fler hittar till Västerhavsveckan varje år och numera kommer mellan 65 000 – 70 000 besökare.
Västerhavsveckan arrangeras av Västra Götalandsregionen i samarbete med Leader Nordvästra Skåne och Lokalt ledd utveckling Halland, samt Nordjylland i Danmark.