Seoul föregångare för delningsekonomi. På videolänk från Seoul tog borgmästare Park Won-Soon i går, torsdag, emot Göteborgspriset för hållbar utveckling. Med ett inspirerande tal och ett oväntat sångframträdande med ABBAs ”I have a dream” tackade han för äran och lovade att fortsätta dela med sig av sina erfarenheter med resten av världen.

Youtube: Se filmad intervju med Park Won-Soon

– Jag är djupt hedrad att få ta emot det här priset. Jag fick beskedet när jag precis hade varit borgmästare i fem år och det blev ett fint sätt att fira. Men också en anledning att reflektera över vad som hänt under de här åren. Genom att invånarna delar med sig till varandra är Seoul i dag en ny och bättre stad, men det finns fortfarande mycket att göra.

”Viktigast är den inriktning vi valt”
Årets tema var delningsekonomi och Park Won-Soon fick priset för sitt målmedvetna arbete med att göra Seoul till en sharing city. Det vill säga en stad som uppmuntrar till möjligheten att hyra, dela, låna och ge bort saker i stället för att äga och köpa nytt.

Gyoung Gee Liu
– Alla initiativ har inte varit framgångsrika, men jag tror att det allra viktigaste är den inriktning vi valt. Att vi arbetar tillsammans är viktigare än hastigheten det sker i och den kollektiva visheten kommer fortsätta att ge positiva resultat många år framåt. Vad vi ser nu är inte allt, så småningom kommer våra erfarenheter att sprida sig till alla aspekter av våra liv.

Park Won-Soon avslutade till publikens förtjusning talet med att sjunga ABBA.

Planterar ett äppleträd i centrala Göteborg

– Texten till ”I have a dream” representerar mitt hjärtas röst. Jag tror på invånarnas kraft och att vi kommer fortsätta samarbete både i Seoul och i resten av världen.

Göteborgspriset för hållbar utveckling är på en miljon kronor och delades ut av juryordförande Lotta Göthe och kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson.

Utöver prissumman kommer Göteborg Stad i vår också att plantera ett äppelträd i centrala Göteborg till Park Won-Soons ära. Frukten kommer i hans delningsanda att vara tillgänglig för alla.

Vice borgmästaren var på plats
Park Won-Soon skulle ha varit på plats i Göteborg, men fick ställa in sitt deltagande efter att demonstrationer och oroligheter brutit ut i Seoul i samband med korruptionsanklagelser mot Sydkoreas president Park Geun-Hye. Inga anklagelser är riktade mot Park Won-Soon, men händelseutvecklingen gör att han ställt in alla internationella möten den närmaste tiden, för att i stället finnas på plats på hemmaplan. I prisceremonin i Folkets hus, Draken deltog i stället Seouls vice borgmästare Gyoung Gee Liu

Göteborgspriset delas ut i samarbete mellan Göteborgs Stad, Region Västra Götaland, Andra AP-fonden, Carl Bennet AB, Coop, Elanders AB, Folksam, Handelsbanken, PEAB, DB Schenker AB, SEB och SKF.

Gbgaward