Bröderna Anders och Jan Sylvan är årets mottagare av park- och naturnämndens miljöpris. De prisas för sina event kring geocaching, en form av skattjakt via GPS som kombineras med att städa upp i den natur man passerar under skattletandet.

”Skatterna” hittar man via positioner som anges i koordinater på en bestämd webbsida. Förra året arrangerade bröderna Sylvan en geocaching i Hisingsparken, Göteborg Städ Stad 2008 – där man samtidigt städade i naturen.

”Lockar gammal och ung”

På lördag är det dags igen, nu för Göteborg Städ Stad 2009, ett event på Näsets badplats och Smithska udden där man städar badplats och omgivningar.

I juryn har ingått park- och naturnämndens presidium, förvaltningens direktör och miljöexperten Stefan Edman. De prisar bröderna Sylvan bland annat för att dessa ”….genom sina årligen återkommande arrangemang kring skräpplockning bidrar till att sätta fokus på nya aktiviteter i våra gemensamma miljöer. Kombinationen av naturvård, friluftsliv och skattjakt lockar gammal och ung och förmedlar insikten om att det är roligt att städa tillsammans.”

Delas ut för fjärde gången

Miljöpriset, som delas ut årligen, är på 10.000 kronor och går till den eller de göteborgare som under året gjort positiva insatser för stadens trivsel och miljö.

Priset delas i år ut för fjärde gången. Förra året gick det till Föreningen Fastighetsägare i Gamlestaden som arbetar enligt principen ”Snyggt är tryggt”.

Fotnot:
Prisutdelning sker på Kristi himmelfärdsdag den 21 maj kl 13 vid en ceremoni i Smålandsstugan i Slottsskogen.