Staden stöttar med utrustning. Har du sett något område som är skräpigt och borde bli städat? Dra då ihop ett städgäng, så stöttar park- och naturförvaltningen med utrustning och hämtning av skräpet! En av de som tagit saken i egna händer är geocacharen Anders Sylvan. I lördags gjorde ett 30-tal personer rent på Trollgrytsberget vid Näckrosdammen.

Park- och naturförvaltningen genomför regelbundet städning av parker, gator och torg. Men staden är stor och resurserna begränsade, så det är inte möjligt att finkamma varenda vinkel och vrå.

Som ett sätt att uppmuntra invånarna att bidra till att hålla stadsrummet rent ger park- och naturförvaltningen stöd till den som vill ta ett eget städinitiativ.

Den som vill kan beställa sopsäckar, arbetshandskar och hämtning av det uppsamlade skräpet. Det är bara att fylla i ett formulär på nätet, sedan kan utrustningen hämtas i Guldheden.

Varje år brukar några olika initiativ tas av invånare, berättar Tomas Leijon, arbetsledare. Den allra mest flitige är Anders Sylvan, som tillsammans med några andra bjuder in geocachingnätverket i Göteborg till ett städevenemang varje år.

I år städade de Trollgrytsberget, berget ovanför Renströmsparken och Näckrosdammen. Ett 30-tal personer samlades för att under några timmar städa, umgås och grilla korv.

Varsam skattjakt
Geocaching är en sorts skattjakt som går ut på att gömma och leta upp så kallade cacher med hjälp av GPS-koordinater. En cache är en vattentät behållare av något slag och i den ligger det en loggbok och penna och eventuella bytesföremål. Den som hittar cachen skriver något i loggboken och ser i övrigt till att lämna allt exakt som när man hittade cachen.

Anders Sylvan berättar att det inom geocaching-världen finns ett begrepp som handlar om att städa upp där man rör sig – Cache in, trash out.

– Det går tillbaka till geocachingens barndom. Sporten föddes i Oregon, USA, men de stötte snart på problem för det finns inget som motsvarar vår allemansrätt där. Man får inte ens gå över privat mark.

– För att hitta en lösning började geocacharna diskutera med den bonde som ägde ett markområde. De föreslog att om vi får ha de här burkarna där så kommer vi och städar din mark en gång om året. Där började Cache in trash out, även kallat CITO.

Återkommande tradition
Den första städdagen för geocachare i Göteborgstrakten anordnades för 11 år sedan. Sedan dess har de samlats varje år för att rensa upp på olika platser i staden.

– Ett år när vi städade på Näset och Smithska udden var vi fler än 80 personer som plockade vi ihop nästan 100 sopsäckar på 2,5 timme, säger Anders Sylvan.

Vad är det som driver dig att ordna de här städdagarna?

– Det handlar om att jag älskar mitt Göteborg. Det är mitt vardagsrum, och jag vill ha rent och snyggt.