Tävlingen Energispaningen pågår för femte året i rad för mellanstadieklasser i Västra Götaland och Halland. 13 maj är det dags för final i Bältesspännarparken. Tre finalklasser kommer att med nya energiaktiviteter kämpa om vilka som vinner tävlingen.

Deltagandet från klasser i Västra Götaland och Halland slog rekord i år, över 160 bidrag skickades in till tävlingen. Bidragen består av färgglatt målade affischer där mellanstadieklasser har funderat kring temat energi och hur man kan använda energi mer hållbart i framtiden.

Heldag på Liseberg

Till energirådgivningen i Göteborg, Partille och Öckerö sändes 26 stycken bidrag in.
Energispaningen är en tävling som startade som en idé hos energirådgivarna i Västra Götaland. Ungdomar i mellanstadiet läser om energi under några veckor i skolan.

– Det är roligt att se att uppslutningen och intresset är så stort så här femte året, säger Erika Brokvist, verksamhetsledare för Energiråd Väst och ordförande i Energispaningens tävlingsledning.

I år kände energirådgivarna i Västra Götaland att det behövdes lite variation i samband med finalen. Alla tre klasserna vinner en heldag på Liseberg.

Får skänka en summa pengar

Energirådgivarna samarbetar även i år med Vetenskapsfestivalen och den 13: e maj kommer en finalkamp mellan de tre klasserna att ske i Bältesspännarparken.

Samarbete sker även med det naturvetenskapliga centrat ”Navet” i Borås. De planerar aktiviteter som har anknytning till Lisebergs olika attraktioner.

Navets personal är fortfarande något hemlighetsfulla med vad det blir, men de planerar att lägga upp tävlingsmomenten kring läges- och rörelseenergi inspirerade av Lisebergs berg- och dalbana.

Som en bonus till denna final kommer även de tre finalklasserna att få skänka var sin summa pengar till ett frivilligt hjälpprojekt någonstans i tredje världen, eventuellt till någon by som behöver förbättra eller förändra sin tillgång eller sitt behov av energi.

Tävlar i energi

De tre finalklasserna i Västra Götaland väljs ut i ett juryarbete av två steg. Av en första jury väljs tio bidrag ut genom att bedöma hur eleverna visar sin energimedvetenhet på affischen, fantasi – och uppfinningsrikedom, förmåga att föra fram budskapet och hur de utformade själva affischen.

I nästa steg väljer nästa jury ut de tre finalklasserna som får komma till Bältesspännarparken och tävla i energikampen.

De tio klasserna som väljs ut av de 160 bidragen kommer att få t-shirts och diplom. Många av energirådgivarna runt omkring i Västra Götaland väljer även att ordna en lokal del av tävlingen, det vill säga att man även lokalt väljer ut de bästa bidragen som kommit in i respektive kommun.

Flera av dem får lokala priser. Så valde energirådgivarna i Göteborg, Partille och Öckerö att göra även i år. De första 20 klasserna som anmälde sig till tävlingen fick även komma på en rundvandring till miljöcentrat Ekocentrum.

Arrangörer och sponsorer av Energispaningen är Västra Götalandsregionen och Energimyndigheten, EnergirådVäst, Energihalland och Region Halland.