Rita en plansch eller skapa en batteriholk. Det är uppmaningen till de första- och fjärdeklassare som vill vara med och tävla om pengar till skolresan. Tävlingen heter Batteriresan och för eleverna från Göteborg finns fler fina priser att tävla om.

Tävlingen Batteriresan pågår till december och riktar sig till elever i första och fjärde klass över hela Sverige. Bakom står organisationen Batteriinsamlingen och högsta vinst är 10.000 kronor till en resa eller utflykt med klassen.

Båttur blir särskilt pris

På kretsloppkontoret i Göteborg vill man gärna slå ett extra slag för tävlingen. Därför har man tagit fram en särskild vinst som bara barnen i Göteborg får vara med och tävla om.

− Vi vill ge ytterligare en morot för dem som ställer upp och har lagt till ett pris i form av en tur med en chartrad Paddanbåt till Säveån, säger Karin Theorin Mägi på kretsloppskontoret.

Batterier som inte syns

Tävlingsbidraget kan antingen var en plansch, som visar varför man ska samla in batterier, eller en batteriholk. Det handlar om att lära sig vad som händer om man inte samlar in batterier, var närmsta batteriholk finns och att omhänderta även de batterier som inte syns.

− Det är bra om barnen lär sig var inbyggda batterier kan finnas, till exempel i leksaker, så att man inte glömmer av det när prylarna har slutat att fungera, säger Karin Theorin Mägi.

Eftertänksamhet ett plus

När bidragen skickas in sitt bidrag till Batteriresan är Göteborgseleverna per automatik med och tävlar om priset här i Göteborg. Sedan utses en eller flera vinnare.

− Det som bedöms är kreativitet, finurlighet och eftertänksamhet, säger Karin Theorin Mägi.

Fotnot:
Mer information om tävlingen och även studiematerial att ladda ner finns på Batteriinsamlingens hemsida.