Jakt på uttjänta pennor. Kretsloppskontoret utmanar alla förvaltningar och skolor att delta i Pennjakten som gör det möjligt att återvinna saker som annars skulle slängas. Insamlingen är en aktivitet inom EU-projektet Europa minskar avfallet.

Vad gör man av bläckpennan som inte längre fungerar? Systemet med återvinning – som bygger på en överenskommelse med förpackningsindustrin – gör att många saker hamnar direkt i soptunnan.
Det vill Kretsloppskontoret ändra på. Tack vare samarbete med företaget Terracycle kan fler saker än tidningar och förpackningar återvinnas.

Skräp är en resurs
– Terracycle är en innovativ aktör som ser skräpet som en resurs. De tänker som vi, säger Karin Theorin Mägi på Kretsloppskontoret.

Nästa vecka kan alla förvaltningar och skolor anmäla sig till Pennjakten – en utmaning som går ut på att samla in så många uttjänta bläckpennor som möjligt.

– Varje insamlad penna ger 20 öre till WaterAid som jobbar med vatten, sanitet och hygien i lokala projekt runt om i världen, säger Karin Theorin Mägi.

Odlings-kit och choklad
Som belöning till medverkande skolor får varje elev ekologiskt odlade frön att odla i medföljande kruka, tillverkad av återvunnen plast. De förvaltningar och kontor som deltar får Fairtrade-choklad till fikat.
Pennjakten är en aktivitet inom Europa minskar avfallet, ett EU-projekt sedan 2009.

– Under en vecka i november ska man arrangera eller starta aktiviteter som minskar avfallet, säger Karin Theorin Mägi.
Pennjakten pågår till den 28 mars 2013.