Vinterns snö, is och grus verkar inte avskräcka Göteborgs skolbarn från att ge sig ut och vårstäda. Deltagandet ser ut att bli rekordstort - i år igen. På måndag i nästa vecka går anmälningstiden ut och med tanke på att det redan på torsdagen var runt 300 skolor anmälda, verkar det bli lika många som förra året, 350.

– Vi har fått in minst 20 skolor som inte var med förra året. Jag skulle bli förvånad om det inte blir rekord igen, säger Marie Falk, ansvarig på Trygg vacker stad.

Hoppas på snabb snösmältning

Förra året var cirka 46.000 barn från förskolor och grundskolor med i skolornas vårstädning som genomförs traditionsenligt under april månad. Eftersom 1 april i år är Skärtorsdagen, lär städningen inte komma igång förrän veckan därpå. Om ens då.

– Som det ser ut nu, är det inte nån större idé att gå ut och städa. Det ligger ju så mycket snötäcke kvar att det blir svårt att komma åt skräpet, säger Marie Falk.

Hon hoppas att snön och isen smälter snabbt nu. Och de flesta skolorna har ändå bestämt sig för att städa i slutet av april. Runt 80 procent har schemalagt sig mellan 18 och 30 april.

Ska påverka attityder hos barnen

Förra året samlade barnen in 62 ton skräp. Men det är inte huvudsyftet med kampanjen, utan att påverka barnens attityder.

– Själv skräpplockningen är mer ett praktiskt moment för att befästa kunskaperna, säger Marie Falk.

För andra året genomförs i år en tävling, men inte i att plocka mest, utan i att komma med bästa pedagogiska upplägget. Här bidrar barnen med många tankar, även om lärarna är ansvariga för inlämnandet.

Fotograferade papperskorgar

– Förra året var en klass i Hjällbo väldigt bra och fick hedersomnämnande. Efter att de varit ute och plockat skräp, märke de hur det snabbt blev nedskräpat igen, berättar Marie Falk.

– Så gick ut och intervjuade folk i närheten om varför det var så , de fotograferade papperskorgar, markerade dem på en karta och frågade sig varför de inte syntes.

Vinnarna i årets tävling kommer att få antingen åkpass på Liseberg, guidade visningar i Slottsskogens djurgårdar eller en åktur i det nya pariserhjulet vid Operan.