Kameler, får och närodlat. Tomater, grönkål och purjolök. Men också vallhundar, får och kameler! På lördag är det stor skördefest i Lärjeåns Trädgårdar i Angered, nedanför nya bad- och ishallen.

Skördefesten på lördag pågår klockan 11 – 16. Då blir det marknad där man kan köpa nyskördade och närodlade läckerheter från Angered.

– Från vårt växthus kommer de godaste, solmogna tomater du nånsin smakat, säger trädgårdsmästare Linnea Djurachkovitch.

– Och vi har mycket annat också; palsternackor, rotselleri, kålrot, grönkål, bönor och bladgrönsaker – allt ekologiskt odlat.

Uppvisning med vallhundar
– Vi har också guidade rundvandringar i trädgården och vår örtagård, med start kl 13 och 15, säger Linnea Djurachkovitch.

Kl 12.30 och 14.30 blir det uppvisning i hur man kan styra en hel fårskock med en enda vallhund. Det äger rum i närheten av Angereds stadspark.

Lärjeåns Kafé och Trädgårdar är ”landet mitt ute i förorten”. Det drivs sedan fyra år av det sociala kooperativet Vägen Ut! och ger arbete åt 14 anställda samt 40 personer som arbetstränar här, som ett steg ut i arbetslivet.

Angereds kamelcenter berättar om sina planer
På lördag är det alltså dags att njuta frukterna av arbetet, men också chans till mycket ny kunskap. I samarbete med Utveckling Nordost AB arrangeras miniseminarier där vem som helst kan lära sig mer om biodling, skogsträdgårdar och hur man föder upp får och kameler!

Angereds kamelcenter har bildats av en rad föreningar, bland andra Svensksomaliska vänföreningen.

– Än så länge finns inga kameler på plats, men Angereds kamelcenter kommer att informera om sina planer, säger Dan Melander på Utveckling Nordost AB.

– I sommar har de stängslat in ett gärde och låtit får beta av gräset. I den hagen kan 15-20 kameler få plats, tillsammans med fåren. Det finns skisser på stall, som man nu ska söka bygglov för.

Stor efterfrågan på kamelmjölk i Sverige
Förutom att locka ekoturister till Angered kan kamelerna ge mjölk, kött, skinn och ull. Idag finns en stor efterfrågan på kamelmjölk i Sverige, eftersom många invandrade från arabvärlden och Afrika har vuxit upp på mjölken.

– Tanken är att det ska bli ett kunskapscenter, inte bara kring kameler och dromedarer, utan även andra kameldjur som alpackor och lamadjur, kanske i samarbete med naturbruksgymnasierna i Västra Götaland, säger Dan Melander.

I Göteborgs Stads miljömål nämns bland annat ”fler betande djur” och ”ökad andel lokalproducerade livsmedel”. Båda målen ingår nu i Stadslandet Göteborgs arbete.

– Stadslandet är ett brett samarbete mellan föreningar, näringsliv, kommunala förvaltningar, skolor och andra intresserade, för att få till stånd en grön och socialt hållbar utveckling som ger nya företag och jobb, säger Dan Melander.