Stadsnära odling en succé. Det grönskar och spirar överallt på odlingslotterna i Backa Röd. Under våren och sommaren har planteringarna blivit ordentligt ompysslade och nu är det dags att skörda. Projektet ”Stadsnära odling” har blivit en succé över hela Göteborg, men framförallt på Hisingen.

– Det bästa med odlingslotterna är att man både träffar nya härliga människor och lär känna nya grönsaker från världens alla hörn, säger Selda Mustafa som pysslar om odlingslotten i Backa Röd så ofta hon hinner.

Planteringen den givna träffpunkten
3AE4_2.jpg
Selda ingår i en grupp av kvinnor som träffas regelbundet och gör gemensamma aktiviteter. Av de 40 nya odlingslådorna i Backa Röd, har gruppen tillgång till tre lådor. Under sommaren har planteringen blivit den givna träffpunkten, där man fikar, umgås, byter odlingstips och grönsaker med varandra.

– Jag brukar gå ner flera gånger om dagen, varje dag. Jag tycker att det är jätteroligt att odla och umgås med mina väninnor. Förutom den gemensamma odlingslotten har jag en egen privat lott, men skulle vilja ha ännu större plantering, säger Puii Thianghlèmè Hrangchal som också ingår i gruppen.

Örter och grönsaker från andra länder
Bland kvinnorna finns ett tiotal olika nationaliteter och det avspeglar sig i grönsakslandet. Här hittar vi en mängd grönsaker och kryddor som inte finns i svenska mataffärer. Penjer är till exempel det turkiska namnet på en ört som odlas på flera lotter och sägs vara bra för halsont och hosta. Den är också jättegod att fräsa i olja med lite lök, upplyser Puii.

2EC0.jpgVid sidan av den parkliknande odlingen har park- och naturförvaltningen planterat fruktträd som alla får plocka ifrån. Men hur är det med odlingarna, får de vara ifred från andra boende och förbipasserande?

– Barnen i området har varit med vid planteringen och hjälpt till, så de vet vilka vi är och vad som gäller. På det hela taget har det fungerat bra, även om det har varit några utomstående här och plockat, säger Azima Kadir, delprojektledare i stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen.

Hisingen flitigast på stadsnära odling
Odlingen ingår i Fastighetskontorets projekt Stadsnära odling och är ett samarbete mellan förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad.
– Projektet växer hela tiden och idag finns ett tiotal större bostadsnära odlingar runt om i staden. Hälften av dessa ligger på Hisingen. Här finns ett enormt engagemang och intresse, vilket vi förstås tycker är roligt, säger Mia Andersson-Ek, utvecklingsledare miljö på stadsdelsförvaltningen Norra Hisingen.
572C_2.jpg

Odla på gården ger samhällsnytta
I takt med att nya planteringar anläggs, sprider sig ryktet om hur roligt det är att odla sin egen mat fri från bekämpningsmedel och med bättre smak än grönsakerna i affären. En fråga som dyker upp i sammanhanget är om staden ska bekosta odlingarna. Finns det någon samhällsnytta i detta?

– Förutom att de boende trivs och mår bra, kan stadsnära odling bidra till bättre miljö, trygghet och gemenskap. Odlingarna kan också skapa möten mellan grupper som annars inte träffas och bli en plattform för att dela kunskap med varandra, säger Mia Andersson-Ek.

1650.jpg