Pris tre år i rad. Av alla kommuner som deltagit i Håll Sverige rents vårstädning, har Göteborg städat bäst och utsetts till Årets kommun. Inte bara i år, utan tre år i rad. Som tack bjuder Göteborgs Stad in alla göteborgare till familjefest i Slottsskogen den 6 oktober.

Kalaset kommer att hållas i Slottsskogen, nedanför Björngårdsvillan klockan 10-13.

– Det blir en fartfylld tillställning med fokus på barnfamiljer – det är ju mest barn och unga som varit med och städat, säger Marie Falk, Trygg vacker stad, som samordnar skolans och förskolans vårstädning.

Saft och bullar för 5000 personer
På scenen kommer gruppen Longkalsong att köra en svängig show inriktad mot barn, Kvartetten DEO kommer att framför ett par specialskrivna skräplåtar och så blir det fotbollstrixning, både med vanlig boll och skräpboll. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén kommer också för att ta emot priset från Håll Sverige Rent.

Dessutom kommer det finnas en massa kringaktiviteter; ansiktsmålning, fiskdamm, skräpprickartävling, sopsortering med radiostyrd bil, skräpskulpturbygge med konstnären Alexandra Dahlqvist och så tränade hundar som kan sortera sopor. Allt är gratis.

– Vi bjuder på saft och bulle till de 5.000 första … om det kommer så många. Vi har i alla fall saft och bullar till 5.000 personer, tillägger Marie Falk.

Det var hela 195.706 göteborgare som beväpnade sig med plastpåsar och gick ut för att plocka skräp i natur och närområde under Håll Sverige Rents kampanj i våras.

Högsta deltagarsiffran i Sverige
Plockandet organiserades av skolor och förskolor, fotbollsklubbar och andra föreningar, bostadsbolag, förvaltningar och företag. Dessutom deltog en del privatpersoner.

– Syftet med vårstädningen är egentligen inte att plocka upp så mycket skräp som möjligt. Det handlar mer om värderingar, att manifestera att nedskräpning inte är bra, säger Marie Falk.

Deltagarsiffran var den högsta i Sverige, sett till antal invånare i kommunen.

– Eftersom det är tredje året i rad som vi vinner, så ska vi fira lite extra, säger Marie Falk. Vi vill förstås uppmärksamma att vi fått priset, sätta fokus på frågan och framför allt tacka alla göteborgare som varit med.

141A_2.jpg

Foto: Marie Falk