På ”Skrotsöndagen” den 21 april kan alla göteborgare ringa och tipsa Göteborgs Stad om skrot och smygtippar i naturen. Inom två veckor tar kommunen bort avfall som finns på kommunens mark.

Målet med Skrotsöndagen är att göteborgarna ska engagera sig i arbetet för en renare och vackrare stad. Samtidigt får kommunen värdefulla tips om okända smygtippar. Det uppstår en ny smygtipp om dagen på kommunens mark, inklusive komposthögar och det kostar kommunen miljontals kronor om året att ta hand om. Tipstelefonen är öppen under söndagen den 21 april klockan 11-16. Numret är 031-61 15 00.

Renova hämtar allt avfall som finns inom kommunen för att sortera, återvinna eller bränna det. Får kommunen tips om skrot som finns utanför kommungränsen kontaktas markägare.

Skrot vs skräp

Allt ifrån färgburkar, gamla kylskåp, TV-apparater, datorer, mikrovågsugnar, bildäck, brädor och betongrör, till dumpade cyklar och rostiga skrotbilar kan kallas skrot. Småskräp, som till exempel pappersmuggar och plastpåsar, ingår inte i kampanjen, utan tas omhand i samband med ordinarie naturstädning av parker, grönområden och liknande.

Initiativtagare

Bakom Skrotsöndagen står kretsloppskontoret, fastighetskontoret, park- och naturförvaltningen, trafikkontoret, stadsbyggnadskontoret, miljöförvaltningen, Stadskansliet, AB Framtiden, stadsdelsförvaltningarna, Göteborg & Co och Göteborgs-Posten inom projektet Trygg, vacker stad.