Jägare som anlitas av fastighetsägare för att skjuta av till exempel måsar, duvor och vildkatter, ska i fortsättningen använda en väst märkt med ”Skyddsjägare”. De ska också ha gått en särskild utbildning, ha tillstånd för skottlossning och kunna legitimera sig. Det beslutade miljönämnden på måndagen. Beslutet innebär en skärpning av tidigare rutiner för att göra skyddsjakten säkrare.

– Vi har inte haft rutinerna skriftligt tidigare, utan det har gått av gammal hävd. I dag vill man ha allt mer formaliserat och dokumenterat vad som ska gälla, säger Maria Holm, chef för miljöförvaltningens livsmedelsavdelning.

Mest fåglar

Enligt miljöbalken är fastighetsägare skyldiga att åtgärda problem med skadedjur. Miljöförvaltningen är tillsynsmyndighet och har i många år hjälpt till med att förmedla skyttar som har tillstånd från polisen.

– Skyddsjakt handlar mycket om störande måsar, duvor som smutsar ner och en del förvildade katter som far väldigt illa, säger Maria Holm.

2003 sköts ungefär 2.100 fåglar, främst måsar, duvor, skator och kajor, och ett drygt hundratal förvildade katter i Göteborg.