En timme för eftertanke. Släckta lampor och akustisk musik. Under Earth Hour lördag den 19 mars är alla välkomna att bidra till klimatmanifestationen genom att släcka ner. I Göteborg kommer hela stråket från Gustav Adolfs torg till Götaplatsen att vara nedsläckt. Och på Frilagret blir det akustiskt under en timme på galan anordnad av Musiker mot rasism.

Earth Hour är en global klimatmanifestation som startades i Sydney 2007 i syfte att uppmärksamma landets beslutsfattare på klimatfrågan. Den som rör sig i centrala Göteborg lördag den 19 mars mellan 20.30 – 21.30 kommer märka att de i vanliga fall upplysta åkattraktionerna på Liseberg ligger i mörker. Även Aveny-stråket och Götaplatsen kommer att vila i mörker en timme, då Trafikkontoret och Higab släcker gatu- och fastighetsbelysning.

På Frilagret anordnar föreningen Musiker mot rasism en gala under lördagskvällen, med tio olika artister, band och dj:s. Klockan halv nio kommer scenbelysning och förstärkare att stängas av, berättar Alexander Goldman, ordförande i Musiker mot rasism.

– Klimat och flyktingpolitik hänger ihop, så det känns naturligt att uppmärksamma Earth Hour. Klimatförändringarna påverkar tillgången till resurser i form av bland annat mat, och kan göra att människor tvingas fly från ställen som är hårt drabbade.

Under timmen då elen är avstängd uppträder Percussion Baobab med västafrikanska rytmer på trummor, Mara vokalensemble och rapparen Antwaan.

Kommer det vara helt mörkt?
– Vi kommer bara ha stearinljus. Antwaan kommer att rappa till akustisk gitarr om sin flykt till Sverige, och om hur det är att vara ung rom. Det är angelägna texter, så det finns stor chans att det kommer beröra. Vi hoppas att det faller väl ut, det är lite upp till publiken också, säger Alexander Goldman.