Föreläsningsserie på Stadsbiblioteket. Minskat matsvinn, cirkulär ekonomi och förnybar energi är några av höstens teman för Europa Direkts föreläsningsserie på Stadsbiblioteket. Tisdag den 4 september inleds serien med fokus på hur vi ska bära oss åt för att slänga mindre mat.

I genomsnitt slänger varje person inom EU 173 kilo mat per år. Det motsvarar nästa ett halvt kilo om dagen eller sammanlagt 88 miljoner ton om året för samtliga EU-invånare. Målet är att halvera matsvinnet till år 2030. Hur det ska gå till är fokus på höstens första föreläsning med Europa Direkt på trappscenen.

– Det är ett väldigt viktigt ämne och jag tror det kommer bli en rolig och intressant föreläsning. Det blir bland annat praktiska tips på hur du kan hjälpa till, som att sänka temperaturen i kylskåpet och planera middagen i förväg, säger Sofia Arvidsson, verksamhetsansvarig för Europa Direkt Göteborgsdistriktet.

De 50 första bjuds på matsvinnsfika
Föreläser gör Christina Linnerhag från Göteborgsmodellen för minskat matsvinn, logistikforskaren Kristina Liljestrand och Resursrestaurangen Göteborg. De sistnämnda berättar hur de bedriver sin verksamhet och bjuder också de 50 första besökarna på så kallat matsvinnsfika.

Europa Direkts föreläsningsprogram har i år fokus på klimat- och miljöfrågor, migration, mänskliga rättigheter och jämlikhet, samt det europeiska kulturarvsåret. Den 20 september föreläser professor Tiina Pursiainen Rosenberg om ”Kulturlivet och friheten i Europa”. Den 16 oktober handlar om förnybar energi genom olika Göteborgsbaserade initiativ, under temat ”Sol, vind och vatten”. Och den 13 november är fokus vårens val till Europaparlamentet.

– Då är det ett halvår kvar till valet i maj och vi inleder vårt valarbete med en paneldiskussion med fokus på det svenska valresultatet och vad det innebär kopplat till det stundade valet.

Samtliga föreläsningar hålls på trappscenen och det finns möjlighet att ställa frågor.