Tvätt på gatan ett miljöproblem. Åk till en biltvätt eller gör-det-själv-hall när du ska göra bilen vårfin. Om du tvättar bilen hemma på gatan eller uppfarten så kommer olja, giftiga tungmetaller och asfaltsrester rinna orenat rakt ut i närmaste vattendrag.

– Det som sköljs ner i en rännstensbrunn kommer direkt ut där man kanske badar eller fiskar, säger Helén Galfi, specialist på Kretslopp och vatten.

Branschorganisationen Svenskt vatten har utnämnt sista helgen i april till Stora biltvättarhelgen för att uppmärksamma att bilar ska tvättas på en biltvätt eftersom tvätt på gatan eller uppfarten är ett miljöproblem.

Skadliga ämnen hamnar i havet

 Fortfarande behandlar vi rännstensbrunnar som en soptunna där allt kan bara försvinna, som till exempel cigarettfimpar och tvättvatten, fortsätter Helén Galfi.

Vattnet från gatan leds direkt via rännstensbrunnar till närmaste sjö, å eller något annat vattendrag. Från vissa rännstensbrunnar i Göteborg leds vattnet till avloppsreningsverket Ryaverket. Men alla skadliga ämnen från en biltvätt kan inte renas bort där utan hamnar i så fall i havet.