Ny trädgård mitt i stan. En stor fruktträdgård med äpplen, päron och plommon som är till för alla, mitt i stan! I höst ska en sådan planteras, vid det gamla Johannebergs landeri ovanför Korsvägens hetsiga trafik. ”Det ska bli en lugn oas mitt i stadens brus”, säger stadsträdgårdsmästare Helena Bjarnegård.

– Där ska man kunna sitta och koppla av och njuta av blomningen på våren och frukten på sommaren och hösten. Och den som vill får plocka med sig frukt hem.

– Så om man ska till Korsvägens hållplats, kan man ta vägen förbi fruktträdgården och ta med sig lite frukt.

Skyddande mur ramar in
Fruktträdgården ska anläggas på den platå som ligger mellan slänten ner mot Korsvägen och Göteborgs universitets område, som inringas av stora träd och annan grönska. Här finns också en flera meter hög granitmur, som delvis ramar in den blivande fruktträdgården.

Än så länge är det inte bestämt vilka sorters äpplen, päron och plommon som ska planteras. Men det blir en blandning av tidiga och sena sorter, för att få en så lång säsong som möjligt.

– Vi kommer att plantera 21 träd i tre rader. Mot den skyddande granitmuren blir det ett par bänkar och så ska vi sätta både äppel- och päronträd där, så man enkelt kan gå och plocka, säger Helena Bjarnegård.

Träden planteras i höst och om allt går som planerat, kommer fruktträden att blomma till våren. Och i bästa fall kan några bära frukt redan nästa höst.

Fler fruktträdgårdar på gång
– Normalt tar det ju några år innan nya träd bär frukt, men vi ska plantera stora träd så vi hoppas på skörd redan nästa höst, säger Helena Bjarnegård.

Fruktträdgården ovanför Korsvägen är den första av ett antal liknande som park- och naturförvaltningen kommer att plantera på olika håll i staden under de kommande åren.

2382_2.jpg

Foto: Hans Wretling