Tjuvtippar ett återkommande problem. Lite mindre skräp i år, i vissa områden. Men tjuvtippar är fortfarande ett otyg. Så lyder de första rapporterna från den stora vårstädningen i Göteborg, som drog igång i måndags. ”I år är det kanonläge ingen snö, så inget skräp som göms under snön”, konstaterar Tomas Liljeblad vid Trygg, vacker stad.

Han är samordnare för vårstädningen som innebär att ett 90-tal extrainsatta städare – annars arbetslösa – jobbar i två veckor med att göra staden mindre skräpig.

Stora tjuvtippar måste röjas med grävmaskin
De går efter kartor från miljöförvaltningen som ofta vet var de värsta syndarna finns. Städpatrullerna rör sig bland annat i trakterna mellan industriområden och bostadsområden. Och i utkanten till nästan varje villaområde hittar de en eller två tjuvtippar.

– Ofta handlar det om trädgårdsavfall som med höstens fallfrukt drar till sig mycket råttor, säger Tomas Liljeblad.

– I Göteborg är det gratis att åka till kommunens återvinningscentraler sex gånger per år.

– Ändå finns det alltid några som inte har lust att göra det, utan dumpar i skogen. Och inte bara trädgårdsavfall, utan färgburkar, plastsäckar, däck och gamla skottkärror.

– Ibland är tjuvtipparna så stora och har så mycket farligt innehåll att vi inte kan ta det med händerna. Vi får kalla dit grävskopor och lastbil, säger Tomas Liljeblad.

Öppna containerbilar tappar skräp
Tjuvtipparna är ett stående problem. Vissa platser återkommer varje år och nya tillkommer. Plastprylar, gummidäck och asbestavfall är farligt för miljön, men också för djurlivet.

Men på en del håll har nedskräpningen minskat. Tomas Liljeblad samordnar vårstädningen för fjärde året och kan jämföra med tidigare.

– Till exempel utåt Angered har jag fått rapporter om att det ser bättre ut i år. Men som vanligt är det mycket skräp längs spårvagnsspåren och de stora trafiklederna, säger Tomas Liljeblad.

En hel del av skräpet i diken och vägrenar kommer från öppna containerbilar.

– De bör ju ha nät på, men det är inte alltid att det fungerar.

I år har städarna upptäckt flera läger med tillfälliga bosättningar ute på Hisingen, där fattiga EU-migranter bor eller har bott.

– Det lägger vi oss inte i, det får andra sköta. Bara om vi tydligt ser att det är övergivna läger, rensar vi upp, säger Tomas Liljeblad.

Stora vårstädningen sker inom ramen för Trygg, vacker stad. Park- och naturförvaltningen, trafikkontoret, fastighetskontoret och miljöförvaltningen samverkar kring platser och planering.

4634.jpg

Läger som är uppenbart övergivna rensas upp under vårstädningen.