Tips för ett avfallssnålt liv. Julen är Sveriges mest avfallstunga högtid. Bara förpackningsinsamlingen ökar med över 30 procent under jul. Att minska sitt julavfall är bäst, men att sortera det som blir är också viktigt. Då kan materialet återvinnas istället för att ta upp ny råvara.

Årets julklapp är evenemangsbiljetten. Motiveringen är att svenskar längtar efter sociala sammanhang efter Corona-restriktionerna.

– Genom att köpa julklappar som inte genererar avfall, eller smitta, till exempel utomhusaktiviteter, kan du minska både ditt avfall och din klimatpåverkan, säger Karin Nielsen, processledare för förbyggande av avfall vid Kretslopp och vatten.

Ge bort massage istället för en juicepress

I Kretslopp och vattens informationsmaterial ”30 sätt att minska ditt avfall” finns beräkningar som visar att man kan minska avfallet med 1,9 kilo och klimatpåverkan med nio kilo koldioxid genom att ge bort en massage istället för en juicepress.

– Mitt eget julklappstips är ett kit som ger noll avfall –  en flergångslåda, termosmugg och flergångspåsar för frukt och grönt, som hjälper mottagaren att leva mer avfallssnålt framöver, säger Karin Nielsen.

Julklappspapper kan bli nytt papper, sillburkarna nya glasburkar och konservburkarna ny metall. Farligt avfall som trasiga ljusslingor och annan elektronik ska sorteras ut eftersom de kan innehålla skadliga ämnen, men också för att metallen ska återvinnas. Skinksvålen, apelsinskalen och kaffesumpen ska sorteras ut som matavfall och blir biogas och näringsrik gödsel.

Och så granen – var lägger jag den?

Om du bor i lägenhet ska fastighetsägare anvisa en plats där du kan slänga den. Du som bor i villa ska ta julgranen till återvinningscentralen och lägga den i behållaren för ”Ris”. Även om du förbrukat dina fria besök är det gratis att lämna din gran.