”Gör det inte svårare än det är”. I dag 27 mars startar en kampanj för att få göteborgarna att sortera ut mer matavfall och på samma gång minska sina kostnader för sopor. I dag får kretslopp och vatten in 25 000 ton matavfall varje år. Om alla slängde det i den bruna påsen så skulle det komma in dubbelt så mycket.
Från 1 januari nästa år blir sortering av matavfall obligatoriskt i hela EU.
“Gör det inte svårare än det är” heter kampanjen som görs i samarbete med Avfall Sverige. Matavfallet som Göteborgs Stad samlar in rötas och blir biogas och biogödsel. Det komposteras alltså inte, vilket många tror. Det kan vara en anledning till att inte allt matavfall hamnar i den bruna påsen.
– En del tror nog att de inte kan lägga exempelvis köttrester i matavfallet, säger Bo von Bahr, matavfallsexpert på kretslopp och vatten, Göteborgs Stad.
Kan spara pengar
Färska siffror från kretslopp och vatten visar att hushållen i Göteborg kan minska sina kostnader för sopor med sammanlagt 58 miljoner kronor genom att slänga matavfallet i rätt påse. Den vanliga soppåsen vägs nämligen när den hämtas och man betalar per kilo sopor. Om man slänger matavfall i soppåsen betalar man alltså i onödan. För den som bor i hyresrätt tas kostnaden i slutändan ut på hyran.
Obligatoriskt 2024
Det blir obligatoriskt att sortera ut matavfallet i Göteborg från 1 januari 2024 i likhet med hela EU. Detta gäller både hushåll och verksamheter. Kretslopp och vatten håller på att planera hur det ska gå till praktiskt, det behövs till exempel kärl för att kunna sortera matavfallet.
– En förutsättning är att ha rätt hållare i sitt kök annars kan påsen som är gjord av våtstarkt papper bli för blöt och påsen riskerar att gå sönder när du bär ut den.
Inga plastpåsar
Den som inte har den ventilerade hållaren kan vända sig till sin hyresvärd och den som bor i eget hus kan vända sig till kretslopp och vatten. Systemet för matavfall i Göteborgs Stad är gjort för påsar av papper. Vanliga plastpåsar eller påsar av bioplast ska inte användas till matavfall.
– Bioplast bryts inte ner i rötningsprocessen som krävs för att göra biogas och biogödsel av matavfall. Ingen lantbrukare vill ha plastrester på åkrarna när biogödslet sprids, säger Bo von Bahr.