Västerhavet i fokus för tredje gången.
Klappa havsdjur i Nordstan, träffa kunniga biologer vid Saltholmens badplats eller låt barnen gå havskurs i Sillvik. Det och mycket mer står på programmet under årets upplaga av Västerhavsveckan med start den 29 juni.
Västerhavsveckan pågår i tolv dagar längs med hela kuststräckan från Göteborg i söder till Strömstad i norr. Nytt för i år är att det arrangeras extra programaktiviteter fokuserat på tio olika orter, med start i Göteborg den 29 och 30 juni.
− Efter Göteborg åker vi till Öckerö den 1 juli, Uddevalla den 2 juli och så fortsätter vi så norrut. Bland annat finns en interaktiv havsmiljöutställning som flyttas runt under veckan, säger projektsamordnaren Gunilla Fransson Bangura på Västra Götalandsregionen.
Dubbel invigning den 29 juni
Samtidigt som Västerhavsveckan invigs på Ostindiefararen Götheborg vid Stenpiren den 29 juni passar man även på att inviga den nya havs- och vattenmyndigheten. På talarlistan står bland andra miljöminister Andreas Carlgren och det blir underhållning på plats.
− Efter invigningen ordnas vattenmiljöturer med båtarna Paddan och Lotsen och det kommer även att vara hantverkskurser på Stenpiren. Det blir allt från porslinsmålning till segelmakeri, säger Gunilla Fransson Bangura.
Från fiskdamm till knopar
För första gången deltar även Feskekörka i Västerhavsveckan. Den 29 juni ordnas där bland annat fisketävlingar, fiskdamm, ansiktsmålning, sjörövarshow och flera olika quiz.
Andra platser där Västerhavsveckan har aktiviteter i Göteborg är Universeum, Saltholmens badplats, Nordstan, Maritiman, Sillvik, Klippan, Sjöfartsmuseet och Naturhistoriska museet.
När Västerhavsveckan fortsätter resan norrut kan man till exempel prova att paddla havskajak vid Öckerö, följa med en fiskebåt på tur i Marststrand eller lära sig göra knopar i Resö hamn.
Strävar efter hållbart hav
Tanken är att öka intresset för havsmiljöfrågor och få fler att nyttja havets resurser på ett bra och hållbart sätt.
− Vi vill väcka intresse på ett lättsamt sätt. Sedan hoppas vi att det leder till ett större engagemang och en ökad medvetenhet om vikten av ett hållbart hav, säger Gunilla Fransson Bangura.
Västerhavsveckan pågår mellan 29 juni och 10 juli. Flera aktiviteter är kostnadsfria, men några kräver föranmälan.
Foto: Lisa Nestorson