Kick off med fröbyten och föredrag. Just nu står 60 stora lådor fyllda med jord ute i Frihamnen. Under sommaren kommer göteborgare från alla delar av staden att mötas här, över sina planteringar. Startskottet går nu på lördag, den 16 maj, med kickoff för odlandet. Projektet är tänkt att leda till möten över gränser, men också till att fler upptäcker Frihamnen.

Lådorna är betydligt större än vanliga pallkragar, fem kvadratmeter stora och en halvmeter höga. Jorden har just fyllts på, inför lördagens kick off.

Det var ingen svårighet att hitta göteborgare som ville odla i dem.

Inviger också ny lekplats
– Jag har jobbat aktivt med att hitta odlare från alla delar av stan, säger projektledaren Martin Berg.

Spadarna åker i jorden på lördag, då är det kickoff klockan 12–16. Samtidigt invigs en nybyggd lekplats tillika vattenkonstverk precis intill. Kickoffen firas med plant- och fröbytardag och föredrag ”Odla med Paula”.

– Tanken är att det ska bli det första av en lång rad föredrag och workshops om odling, och att det ska uppstå en odlargemenskap och ett nätverk runt platsen, som också inkluderar dem som odlar på annat håll, säger Martin Berg.

Kan få följa med in i Jubileumsparken
Tillgången till en låda kostar inget, men de som fått en har också förbundit sig att bidra med sin arbetstid och sköta om lådan. Avtalen löper årsvis.

Ännu är det inte klart hur länge lådorna får stå kvar, men troligen blir det flera år. Sedan ska det byggas bostäder på marken där de står.

– Men om experimentet blir lyckat, är chansen stor att odlingen får följa med in i Jubileumsparken på något sätt, säger Martin Berg.

Foodtrucks, bastubad och segling för alla
Själva begreppet Odlingskultur i frihamnen myntades av Älvstranden utveckling förra året. Sedan dess har fastighetskontoret åtagit sig att utveckla verksamheten utifrån sina satsningar på stadsnära odling. Idén bygger på att odling ska ha en inkluderande effekt på allmänheten, men också att den ska sätta Frihamnen på kartan och befolka den – och gärna locka dem som inte alls varit där innan.

I Frihamnen kommer det också finnas foodtrucks i sommar, sedan innan finns också den nybyggda bastun Badkultur alldeles intill, liksom en rollerderbybana och GKSS prova-på-segling.

I projektet Odlingskultur i Frihamnen ingår också att locka en kommersiell aktör inom odling att etablera sig på platsen, men det kommer att ske först nästa år.