Som första öppna förskola i landet har Spira på Karl Gustavsgatan tilldelats miljöutmärkelsen Grön flagg. Den har de fått för sitt arbete med att inspirera föräldrar och barn att bland annat stressa mindre och ta vara på naturen. På onsdag blir det flagghissning och tårta.

– Vi har satt upp mål som handlar om både livsstil och hälsa. Till exempel vill vi inspirera våra besökare att ta för sig av naturen i staden. Vi har tagit in naturmaterial som vi har haft med på våra sångsamlingar, säger Bibbi Löwed på öppna förskolan Spira i stadsdelen Centrum.

Gympa för mammor och barn

Dessutom har de arbetat med att inspirera till rörelseglädje, att använda ekologiska och rättvisemärkta varor och reflektera över hur viktigt det är med nära relationer.

− Vi har haft besök av en sjukgymnast som fick berätta om vad som händer i kroppen efter en förlossning och även ledde ett gympapass där både mammor och bäbisar deltog. Dessutom har vi har jobbat med babymassage, säger Bibbi Löwed.

2.000 skolor och förskolor i nätverket

Grön flagg delas sedan 1996 ut till olika pedagogiska verksamheter av stiftelsen Håll Sverige rent. Tanken är att utmärkelsen ska fungera som ett verktyg i arbetet med hållbar utveckling och över 2.000 skolor och förskolor är i dag anslutna till nätverket.

Öppna förskolan Spira riktar sig till familjer med barn i åldrarna noll till sex år.

Fotnot:
Onsdag den 9 juni klockan 10.30 hissar Spira sin Gröna flagga inne i lokalerna.