Sen kom den loss. Den stora julgranen skulle ställts upp på Gustaf Adolfs torg på onsdagseftermiddagen. Men så blev det inte. Granen var så bred att den inte kom förbi de parkerade bilarna på Norra Hamngatan. Men efter lite fix och trix kom den slutligen loss och kunde sättas på plats.

– Ja, nu är granen på plats monterad och klar, men för att få loss den var vi tvungna att flytta bilar även på andra sidan av Norra Hamngatan. Och folk ställde upp på alla håll och kanter, en bilägare lånade till och med ut sina bilnycklar och lät oss flytta hans bil. Och vi hade också en duktig lastbilschaufför, berättar Rakel Berglund strax efter klockan fem på onsdagen.

– När det kör ihop sig i Göteborg så försöker alla hjälpas åt! Spårvägen har varit helt fantastisk, de fick dirigera om trafiken vid Stenpiren.

Park och naturförvaltningen har tagit in en extra skylift för att fixa till granen under torsdagen.

– Granen ser inte så rolig ut just nu för den har slagit i viadukter på vägen för att den är så bred, flera grenar har gått av. Fortsättning följer i morgon – då ska vi fixa till den med lite extra granris och så!

Uppdatering: Vid 17-tiden hade granen trots allt kommit loss och håller nu på att sättas på plats på Gustaf Adolfs torg.

– Nu har vi försökt men vi får slakta den och ta en annan gran. Vi har inte varit med om detta förut men nu har vi lärt oss något, säger Rakel Berglund, parkförvaltare vid park- och naturförvaltningen vid 16-tiden på onsdagseftermiddagen.

Granen som är 18 meter hög och har vuxit upp i Bollebygd är ovanligt gammal och lite skör med många döda grenar.

– Vi har inte kunnat binda ihop den så mycket som behövdes så den är för bred för att komma förbi de parkerade bilarna på Norra Hamngatan. Folk har ställt upp jättefint och tagit bort sina bilar men det är en som står kvar som vi inte får tag i ägaren till, den bilen är korrekt parkerad så nu finns inget mer att göra.

– Vi tar nya tag i morgon, det kommer att vara en fin gran på plats på fredag men vi har inte nått dit än, säger Rakel Berglund.

6014.jpg

Foto: Ronald Caous